Avtalet med Fastighetsägarna är signerat

Fastighetsägarna förhandlar hyror åt drygt 40 av Katrineholms bostadsbolag. Nu är avtalet för 2020-års hyror påskrivet.

Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Katrineholm, är inte nöjd med den förhandlade hyresnivån.

Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Katrineholm, är inte nöjd med den förhandlade hyresnivån.

Foto: Stina Järperud + privat

Katrineholms kommun2020-01-22 12:07

I torsdags avslutades hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som företräder drygt 40 av bostadsbolagen i Katrineholm. 

De största bolagen som ingår i avtalet är Hyreshuset, med drygt 1 000 lägenheter, och Tegelstaden bygg med cirka 700 lägenheter. Totalt omfattat hyresförhandlingen 2 855 bostäder och bland de 30 mindre bolagen ingår bland annat Bostadspartner och REL Laurens Fastigheter.

Höjningen för 2020 års hyror landade på 1,95 procent i ett ramavtal efter fem sittningar i en, enligt Hyresgästföreningen, ovanligt lång och utdragen förhandling.

– Vi är inte nöjda, vi hade sett framför oss att vi skulle ha ett lägre resultat. Samtidigt är vi nöjda att vi kommit överens, eftersom det blivit en långdragen process. Vi stod en bit ifrån varandra, säger Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Katrineholm.

Sju fastigheter hos två olika fastighetsbolag lyftes ur avtalet, för en grundligare genomgång. Varje bolag behöver också signera egna avtal utifrån det ramavtal som nu är klart, innan höjningen kan aviseras. 

– Höjningen för januari ska komma retroaktivt på februarihyran, säger Sofie Guldbrandsson. 

Fastighetsägarna är inte nöjda med överenskommelsen på 1,95 procent.

– Hyran ökar inte lika mycket som kostnaderna och den är fastighetsägarens enda inkomst. Vi har ett fastighetsförvaltningsindex på 4,8 procent, som visar ökade drift- och underhållskostnader. I längden måste fastighetsägare se över sina utgifter och kanske senarelägga underhåll, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna.

Sörman ville se en höjning på 3,5 procent och en annan ordning för förhandlingen. Han menar att nuvarande system främjar att fler hyresfastigheter ombildas till bostadsrätter.

– Hyresgästföreningen har en unik möjlighet att bara säga nej. Vi vill ha en oberoende tvistelösning, med en neutral part, ungefär som under löneförhandlingar.

Innan årsskiftet avslutade Hyresgästföreningarna förhandlingarna med KFAB och Heimstaden. Den 19 december stod det klart att hyrorna för KFAB:s hyresgäster höjdes med 21 kronor per kvadratmeter, vilket ger en genomsnittlig ökning på 1,97 procent. Heimstadens hyror var färdigförhandlade veckan innan och landade på en genomsnittlig hyreshöjning på 1,9 procent för 2020. 

Nu återstår bara förhandlingen med Hembla som har dragit ut på tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!