I september 2015 lanserades Solkartan på kommunens webbplats. Där kan fastighetsägare gå in och klicka på sitt hus och få fram siffror som visar vad solenergi skulle kunna ge. Kommunens energi- och klimatrådgivare Kjell Dävelid minns att kommunen investerade 90 000 kronor som en engångssumma till Google för kartan.
– Den gamla var kopplad till Google maps och det blev krångel med licensen i samband med att de ändrade reglerna. Det kom som en överraskning och det låg helt utanför vår möjlighet att påverka villkoren, säger han.
Fram tills nu har tjänsten inte fungerat alls. Det uppdagades i samband med att kommunens webbplats uppdaterades den 12 augusti 2018. Den digitala tjänsten, som visar taklutning och skuggning baserat på en kombination av flygfoton och kartor, hade då haft 709 unika besökare under de senaste tolv månaderna. Hittills i år har 415 digitala besökare klickat sig in på sidan, utan att kunna få någon information om sitt hus.
– Det händer att folk ringer och frågar efter Solkartan. Det är uppskattad service till invånarna, säger Kjell Dävelid.
Nu byter kommunen leverantör av tjänsten. Ett nytt avtal har skrivits med Metria till en kostnad av 19 000 kronor om året.
– Solkartan kommer ut nu igen, men i en annan form. Det är samma funktion, man delar in tak i fyra olika graderingar. Man kan lägga in area och få fram en siffra på potentialen för solenergi. Det är teoretisk beräkning av hur många kilowatt-timmar solpaneler kan leverera på en viss byggnad.