Det handlar om uppskattningsvis 50 vuxenelever som ska tas emot i den redan pressade utbildningsverksamheten.
– Det är många, givetvis. Men samtidigt släpper vi iväg några elever. Vi känner att vi definitivt kommer att klara detta i vår organisation.
Det säger Anna-Lena Karlsson, rektor för vuxenutbildningen och SFI, Svenska för invandrare.
Den kommunala verksamheten för vuxnas lärande har de senaste två åren anlitat Sigma academy AB till hjälp med SFI-undervisning av nyanlända i Katrineholm.
Det har avlastat Viadidakt, som efter flyktingvågen 2015 haft en kraftig tillströmning av språkelever. I fjol var 973 personer inskrivna i SFI. Många elever har varit kvar i rullorna längre tid än vad som bedöms rimligt. Av nästan 1 000 elever lyckades endast hälften nå sina studiemål i fjol.
Vuxenutbildningsföretaget Sigma academy med säte i Kista har under 2019 undervisat ett 100-tal av Viadidakts SFI-elever. Uppdragsavtalet löper ut vid årsskiftet. Det har inte förnyats.
Enligt en uppgift som florerar beror det på ett missförstånd, kanske rentav en blunder. Det tillbakavisas dock av Anna-Lena Karlsson.
Enligt henne är det Sigma academy som inte vill behålla uppdraget.
– Det var ett avtal vi slöt när vi hade många nya elever på ingång. Sigma har nu inte velat fortsätta med oss, eftersom det efter årsskiftet skulle handla om ett färre antal elever än tidigare.
När tidningen pratar med Sigmas skolchef Irana Wilson säger hon att företagets avveckling i Katrineholm kanske inte hade behövt ske.
– Jag vet inte hur avtalsdialogen har gått inom kommunen. Jag kan bara säga att vi haft ytterst lite diskussion med Viadidakt om detta. I övrigt vill jag inte spekulera i orsakerna.
Anna-Lena Karlsson vidhåller dock att Sigma varit tydligt med att elevunderlaget för 2020 varit för litet. Hon citerar också ur ett mejl från företaget som uttrycker just detta.
– Vi kan ju inte skicka iväg elever när vi ser att vi har utrymme att undervisa dem i vår egen organisation.
Viadidakt har ett politiskt krav på sig att komma till rätta med studieavbrotten i SFI och öka takten på elevernas genomströmning mot fortsatta studier eller arbete.
– Vi jobbar aktivt med individuella studieplaner, med att analysera studieavbrott och omstarter och vilka framsteg eleverna gör. Det här ska inte behöva påverka det arbetet, bedömer Karlsson.