Ännu ingen gripen för skjutning på Norr

Polisen fick samtal om smällar i Katrineholm under onsdagskvällen.
Polisen fick samtal om smällar i Katrineholm under onsdagskvällen.

Den eller de personer som låg bakom onsdagskvällens skjutning vid Östra skolan är fortfarande på fri fot. Tillståndet för den skadade mannen betecknas fortfarande som allvarligt. Han ska ha träffats av flera kulor.

Katrineholms kommun 5 december 2019 00:50

Det uppger Monica Bergström, polisens presstalesperson i Region öst. Därmed bekräftas vittnesuppgifterna om att det var flera skarpa smällar som hördes på Norr vid 21-tiden på onsdagskvällen.
Däremot stämmer inte den tidigare uppgiften om att det var där som den skottskadade mannen i 20-årsåldern påträffades. 

Det skedde ungefär en timme senare, då han blödande kom in på bensinstationen Circle K på Vingåkersvägen. 
– Han behövde hjälp av oss att ringa 112 och det fick han, säger Maria Philipson, presskontakt vid Circle K.
Polisen söker ännu en förklaring till hur offret tog sig de uppskattningsvis två–tre kilometrarna från Östra skolan till macken i Nävertorp. Fick han skjuts?
– Hur han tog sig genom Katrineholm är ännu okänt, säger Bergström.
Ett flertal patruller ryckte initialt ut till det ställe som fortfarande betraktas som brottsplatsen: den mörklagda parkeringen vid sidan av Östra skolan.
På nästan exakt samma plats sköts en man till döds i maj 2017. Finns det ett samband?

– Det är absolut säkert något som utredarna kommer att titta på. Men att det skulle ha en direkt koppling till en händelse för mer än två år sedan är kanske inte så troligt, menar Bergström.
Polisen spärrade av en stor yta mellan skolan och äldreboendet Lövåsgården för att göra en teknisk undersökning. Avspärrningen hävdes tidigt på torsdagsmorgonen. Vilka spår som eventuellt har säkrats kan Monica Bergström inte uttala sig om.
– Teknikernas fynd ska nu tas om hand. Vi har samlat in en massa information som ska bearbetas när vi går in i en ny fas av utredningen. Vi jobbar intensivt med detta, säger hon.
Den anmälan som polisen har upprättat gäller försök till mord alternativt försök till dråp. Att dådet begicks på en mörk plats där få personer rör sig kvällstid kan tyda på att ett våldsdåd var planlagt.
– Det får framkomma under utredningsarbetet.

Vet ni om det fanns fler personer än offret och en skytt på platsen?
– Vad som framkommit i vittnesförhör kan jag inte svara på. Jag vet inte heller om det finns några uppgifter om vilken typ av vapen som kan ha använts.
Den skadade unga mannen opererades under natten på sjukhus. Tidigt på torsdagsmorgonen beskrevs hans tillstånd som allvarligt men inte livshotande. 
– Jag har inga andra uppgifter än att han fortfarande är under vård, säger Bergström.
Polisen är angelägen om att komma i kontakt med vittnen eller andra som har gjort iakttagelser av personer eller fordon i området vid den aktuella tiden. Uppgifter kan lämnas till polisen på 114 14. 
Det gäller även iakttagelser som kan ha gjorts utmed de färdvägar som leder från Östra skolan till macken i Nävertorp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa