Almar ska fällas nattetid vid järnvägen

Två almar ska fällas bredvid stationen i Katrineholm. Pendlarparkeringen stängs fem dagar i förväg.

Parkeringen vid järnvägsstationen kommer stängas av mellan 7 och 12 november på grund av trädfällning. Pressbyråns kundparkering är öppen som vanligt.

Parkeringen vid järnvägsstationen kommer stängas av mellan 7 och 12 november på grund av trädfällning. Pressbyråns kundparkering är öppen som vanligt.

Foto: Ulrica Andersson

Katrineholms kommun2019-10-29 06:55

Almsplintborren, en skalbagge som sprider svampsporer, har slagit till i Katrineholm. Flera almar har dött av angrepp.

Nu ska träd fällas intill parkeringen bakom Pressbyrån och Kullbergska huset. Arbetet sker nattetid mellan 11 och 12 november, för att påverka tågtrafiken i så liten utsträckning som möjligt.

– De här två almarna står på gränsen mellan kommunens mark och Trafikverkets mark, säger Stefan Ivarsson, enhetschef för parkenheten hos Katrineholms kommun.

Till att börja med tas grenar som hänger över parkeringsplatsen ned. Vid midnatt kommer strömmen att stängas av på de två järnvägsspåren närmast almarna, spår 1 och 2. Godståg leds då om.

Vid järnvägen står en lind mellan de båda sjuka almarna; den är frisk och får stå kvar.

Parkeringsplatsen stängs av redan 7 november. Kommunen vill ha tid på sig att informera om avstängningen samt flytta eventuella felparkerade fordon.

– Samhällsbyggnadsförvaltningen har gett oss rekommendationen att det tar så lång tid. Det är inte alla som följer parkeringsanvisningar. Vi sätter foldrar på rutorna ett par dygn innan så att alla är medvetna om det, säger Stefan Ivarsson.

Parkeringen används av många pendlare, som rekommenderas att ställa bilen på pendlarparkeringen 500 meter norrut längs Bievägen.

Tidigare under hösten har almar tagits ned på flera platser i Katrineholm och Vingåker.

– Vi kommer ta ned två bredvid Systembolaget. Då behöver vi stänga av vägen lite, säger Stefan Ivarsson som ännu inte har något datum för detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!