Alla tummar upp för Duveholmsgymnasiet

Inte någon enda plump i protokollet. När Skolinspektionen granskade kvaliteten på 223 svenska skolor var Duveholmsgymnasiet en av få som fick toppbetyg.

Rektor Peter Karlsson gläds åt det goda betyget skolan fått av Skolinspektionen.

Rektor Peter Karlsson gläds åt det goda betyget skolan fått av Skolinspektionen.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2019-11-29 06:25

– Att få grönt på alla punkter känns riktigt häftigt, tycker Peter Karlsson.
Han är rektor för Duveholmsgymnasiets estetiska och samhällsvetenskapliga program. Det är den delen av gymnasiet som nagelfarits av utredare från Skolinspektionen.
Tillsynsmyndigheten gör årligen flera olika slags inspektioner och granskningar av landets kommunala och fristående skolor. Hösten 2018 tillkom en ny inspektionstyp: regelbunden kvalitetsgranskning.

Syftet med den är att bidra till höjd utbildningskvalitet. Skolorna som deltar väljs ut bland annat utifrån tidigare kunskaps- och tillsynsresultat. Läsåret 2018–2019 granskades 223 grundskolor och gymnasier. 
Fyra kvalitetskriterier synas: rektors ledarskap, undervisning, trygghet och studiero samt bedömning och betygssättning. 
Duveholmsgymnasiet får toppbetyg på samtliga områden.
– Beslutet kom en fredag. När Skolinspektionen skickar ett mejl brukar det medföra extra arbete. Så när jag läste beslutet var jag tvungen att ringa chefen och fråga om jag förstått det rätt. ”Ja”, sa han. Det blev en riktigt trevlig helg för mig och personalen, säger rektor.

Så goda vitsord att granskningen avslutas direkt efter inspektion har få skolor fått: endast 17 av de 223. 
Av totalt 62 gymnasier kom tio genom nålsögat och uppfyllde samtliga krav. Fyra av skolorna har kommunala huvudmän.
Skolinspektionens bedömning bygger på lektionsobservationer, dokumentstudier och intervjuer med lärare, elever och elevhälsa. Karlsson, som grillades av utredarna i tre timmar, bedöms i hög utsträckning leda och styra skolans utveckling.
– Det känns förstås bra för mig personligen, jag hade varit här bara ett år när inspektionen gjordes. Men det är över helheten jag känner mest stolthet. 

Att vila på lagrarna är dock inte aktuellt, enligt Karlsson. Arbetet med kvalitetsutveckling fortgår inom alla Duveholmsgymnasiets enheter, bland annat inom den förebyggande elevhälsan och med att bygga en effekttrappa för framtida mål.
– Det händer mycket med skolans kvalitetsarbete i Katrineholm just nu.
Även Linden och den del av Katrineholms tekniska college, KTC, som omfattar bygg- och anläggning och de tekniska programmen ingår i granskningen av gymnasier. 
Inspektionen av Linden är ännu ogjord. KTC har fått bakläxa på delar inom alla kvalitetsområden och har därför sjösatt ett utvecklingsarbete.

Peter Karlssons enhet inom Duveholmsgymnasiet uppfyller kvalitetskraven inom samtliga granskade områden.
Peter Karlssons enhet inom Duveholmsgymnasiet uppfyller kvalitetskraven inom samtliga granskade områden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!