Äldreboende har problem med narkotikastölder

Vid flertalet tillfällen har det försvunnit narkotikaklassade läkemedel från medicinskåp på ett äldreboende.

Kommunen jobbar aktivt för att få ett slut på stölderna.

Kommunen jobbar aktivt för att få ett slut på stölderna.

Foto: Fredrik Sandberg

Katrineholms kommun2019-10-04 05:30

– Vi har haft problem med stölder under sommaren, berättar Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Hon berättar att förvaltningen, tillsammans med säkerhetschef, chefer på enheten och medarbetarna, arbetat intensivt för att få ett slut på stölderna.

– Problemet på den drabbade enheten, men även på andra enheter, är att man inte har kunnat logga vem som har varit inne i läkemedelsskåpet, säger hon.

Enligt Susanna Kullman har stölderna skett vid ett antal tillfällen, men det inte handlar om några jättestora mängder mediciner.

– Vi vill få ett slut på det här. Det är naturligtvis väldigt obehagligt i en personalgrupp om det försvinner narkotikapreparat. 

Stölderna har polisanmälts. Enligt polisanmälan har det även förekommit att ordinerat läkemedel har bytts ut mot annat i patienternas dosetter.

För att öka säkerheten kommer nu kommunen att köpa in medicinskåp med loggfunktion. 50 skåp har beställts i ett första skede. Liknande nyckelskåp kommer också att installeras på de särskilda boendena under hösten.

– Under en tvåårsperiod kommer vi att behöva satsa investeringsmedel på att fortsätta byta skåp på flera boenden, säger Susanna Kullman.

Under oktober kommer man också att informera om gällande drog- och alkoholpolicy på alla arbetsplatsträffar. 

– Alla chefer ska ta upp det här på sina möten med medarbetarna. Så att medarbetarna också aviserar till sin chef om man ser att en arbetskamrat mår dåligt.

Numera sker också kontrollräkning av narkotika med tätare mellanrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!