Katrineholmaren Adnan Mzori, dömd till 14 år och nio månaders fängelse, bland annat för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm, häktades på tisdagen i Ångermanlands tingsrätt. Han misstänkt för försök till mord och våld mot tjänsteman, efter ett större bråk på anstalten Saltvik, där Mzori avtjänar sitt straff.
Enligt uppgifter till SVT har en intagen blivit skuren med rakblad i huvudet och i halsen, något som Kriminalvården inte vill kommentera. SVT uppger också att den nu häktade ska ha försökt ta anstaltspersonal som gisslan.
Bråket ska ha inträffat strax före lunch på söndagen inne på anstaltens säkerhetsavdelning. Tillståndet för den man som blev skuren med rakblad är allvarligt, men inte livshotande.
På söndagseftermiddagen anhölls Adnan Mzori, skriver dagstidningen Allehanda i Västernorrland. Det finns enligt uppgift flera vittnen till händelsen. Några är redan hörda och polisen ska ha genomfört en brottsplatsundersökning i fängelset.
Att en person som redan sitter i fängelse anhålls eller häktas är inte direkt ovanligt, säger chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping. Han vill dock betona att han inte kan uttala sig specifikt i ärendet.
– Är det kollusionsfara kan kanske inte säkerheten garanteras på anstalten. Flyktfara finns inte och antagligen inte risk för fortsatt brottslighet heller, men risk att förstöra utredningen kan ju finnas, kommenterar Robert Eriksson.
Kollusionsfara innebär att förstöra eller försvåra utredningen.
Robert Eriksson säger att han inte vet exakt hur isolering fungerar på fängelserna, men konstaterar att man i häkte kan sitta avskild 23 av dygnets 24 timmar.
– Det har Sverige fått kritik för också. Men normalt sett är man inte isolerad på vanliga avdelningar i fängelse, säger han.
Till SVT säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten, att det inte händer så mycket om personer som redan sitter i fängelse blir anhållen.
"De är ju redan inlåsta. Men de har samma rättigheter som alla andra. Om personen isoleras vet jag inte".
Det ska inte finnas någon historik av fiendeskap mellan Adnan Mzori och den andre intagne.
Adnan Mzori dömdes 2018 i Svea hovrätt till 14 år och nio månaders fängelse för medhjälp till mord, grovt bedrägeri och utpressning, samt vapenbrott. Det innebar en skärpning av domen i Nyköpings tingsrätt, där Mzori dömdes till 14 års fängelse.