30-åring fick vansklig dom för misshandel

Polisens mobilbild var ett ynkligt bevis. Att 30-åringen ändå dömdes för att ha satt på sig hårdhandskarna berodde på andra faktorer.

Den nekande mannen dömdes att betala 7 000 kronor i kränkningsersättning till pizzeriagästen.

Den nekande mannen dömdes att betala 7 000 kronor i kränkningsersättning till pizzeriagästen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Katrineholms kommun2019-10-04 07:46

Det hände sig en sommarkväll på Drottninggatan att 30-åringen traskade förbi en pizzeria. Där slog han sig i slang med ett sällskap på uteserveringen.
Efter ett tag ska han ha blivit hotfull och ombads att sticka. Då härsknade han till och gav en 24-årig katrineholmare två hårda slag mot huvudet. Huruvida näven var knuten eller öppen har inte kunnat fastställas, men den orsakade offret både sår och smärta.

När polis kom pekade sällskapet ut vartåt 30-åringen hade gått. En polisman satte några kolleger på spåret och en kvart senare blippade det till i hans mobil. Kollegerna hade gripit en karl som matchade signalementet och skickade nu en bild på honom. Var det gärningsmannen?
Ja, bekräftade sällskapet. Men Nyköpings tingsrätt skakade på huvudet – bildens bevisvärde var lågt. Och 30-åringen förnekade brott. I förhör medgav han bara att han, då han känt sig angripen av sällskapet, kanske hade råkat slå till någon.

Dessa ord samt ett vittnesmål som styrkte 24-åringens version räckte till fällande dom.
30-åringen deltog inte i förhandlingen. Han var då på rymmen från ett stödboende. Tingsrätten medgav därför att det kändes en smula vanskligt att besluta om villkorlig dom, vilket frivårdens yttrande förespråkade. 
Villkorlig dom blev ändå fallet, med ett tillägg om att mannen ska sättas under övervakare.
I domen ingår även tre ringa narkotikabrott samt två brott mot knivlagen. Vid det ena tillfället greps 30-åringen med kniv och yxa på sig då han sov i en spårvagn i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!