2 000 kronor per invånare går till bidrag

Både Katrineholm och Vingåker ligger i rikstoppen över utbetalt försörjningsstöd per invånare.

I Katrineholm går 1 746 kronor per invånare till försörjningsstöd.

I Katrineholm går 1 746 kronor per invånare till försörjningsstöd.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-10-08 14:02

Vingåker är den fjärde mest bidragstyngda kommunen i hela landet. Katrineholm kommer inte långt efter, på elfte plats.

Nyhetsbyrån Siren har publicerat en sammanställning av kommunernas kostnader för försörjningsstöd under 2018. Siffrorna kommer från Socialstyrelsen.

– Det är många saker som påverkar, till exempel befolkningssammansättning och arbetsmarknad, säger Heval Beydogan, statistiker på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Drygt sju procent av katrineholmarna har mottagit försörjningsstöd under 2018 och kostnaden landar på 1 746 kronor per invånare.

I Vingåker ligger kostnaderna på 2 071 kronor per invånare. Nio procent av Vingåkersborna har mottagit det ekonomiska biståndet.

Av de vuxna biståndsmottagarna är fördelningen jämn mellan män och kvinnor. Utrikes födda är överrepresenterade och utgör omkring 70 procent av mottagarna i båda kommunerna.

Katrineholm och Vingåker är båda kommuner med högt flyktingmottagande.

Aftonbladet har nyligen granskat sysselsättningsgraden bland de som kommit till Sverige under flyktingkrisen 2015. Där konstateras att arbetslösheten är stor. Samtidigt är sysselsättningsgraden större för flyktinginvandrare i Sverige än för motsvarande grupp i andra europeiska länder.

– Sverige är ett högkostnadsland. Det är dyrt att leva här, om du då har en grupp som inte klarar sina levnadskostnader genom det arbete de utför måste de ändå gå till socialen för att få hjälp med sin försörjning, säger Hans Lööf, professor i nationalekonomi vid KTH, till Aftonbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!