Tydligare skyltning får inget gehör

Centerpartiet vill se tydligare skyltning i Katrineholm. Men service- och teknikförvaltningen menar att det inte finns pengar till det.

Olsson och Barrsäter menar att ingen ska behöva lägga onödig tid på att leta sig fram till rätt adress.

Olsson och Barrsäter menar att ingen ska behöva lägga onödig tid på att leta sig fram till rätt adress.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholms kommun2019-11-26 06:15

Tidigare i år skrev Ann-Charlotte Olsson (C) och Victoria Barrsäter (C) en motion till kommunfullmäktige, i vilken de yrkade på tydligare skyltning i Katrineholm.

Enligt Centerpartiet saknar många hus och gator skyltar med kvarters- och gatunamn. Centerpartiet menar att informationen är extra viktigt sedan tjänsten sms-livräddare införts. Appen larmar när någon i närheten har drabbats av ett misstänkt hjärtstopp.

"Den som har fått ett larm måste veta att den har kommit till rätt adress utan att behöva lägga onödig tid på att leta sig fram till rätt dörr. Rätt skyltning kan bokstavligen vara livsavgörande", skriver Olsson och Barrsäter i sin motion.

Motionen har varit ute på remiss till kulturnämnden och service- och tekniknämnden.

Service- och tekniknämnden svarar att den ansvarar för underhåll och skötsel av kommunens gatuskyltning. I skyltningen ingår inte kvartersnamn.

Centerpartiets förslag innebär, enligt service- och tekniknämnden, en ambitionshöjning jämfört med i dag. En sådan satsning ryms inte inom befintlig budget.

Kulturnämnden konstaterar i sitt svar att deras ansvar är att besluta om namnsättning av gator, torg och andra allmänna platser, men att budgeten för skyltningen ligger på service- och tekniknämnden.

Motionen tas upp på kommunstyrelsens sammanträde på onsdag. 

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till service- och tekniknämndens yttrande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!