Sedan 2001 har Katrineholms och Vingåkers kommuner en gemensam nämnd, Viadidaktnämnden, som ansvarar för bland annat kommunal vuxenutbildning och Svenska för invandrare, SFI.
Men snart kan det vara slut med samarbetet, åtminstone i denna form. Katrineholms kommun vill säga upp avtalet, som i så fall skulle upphöra att gälla senast den 31 december 2018.
Under tiden ska en översyn över för- och nackdelar med samarbetet göras.
– Det är två års uppsägningstid så det är därför vi gör det nu, så det finns tid att titta igenom om det här är bra för Katrineholm eller inte, det här sättet att jobba. Politiken inför nästa mandatperiod ska stå fri i att besluta om man ska ha den här gemensamma nämnden eller inte, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
Gunilla Magnusson är ordförande i Viadidaktnämnden. Även hon säger att uppsägningen görs för att ge möjligheten att i framtiden utforma samarbetet på något nytt sätt. Något särskilt missnöje med det nuvarande samarbetet ska inte ligga bakom uppsägningen, enligt Magnusson.
Hon tror att någon form av samarbete på området behövs även i framtiden, och att det kanske kan utökas med fler kommuner.
– Jag tänker då i första hand på Flen, men det finns också andra som har visat intresse, säger Gunilla Magnusson.
Även Göran Dahlström ser många tänkbara möjligheter kring ett eventuellt fortsatt samarbete i framtiden, men betonar att vad det i dagsläget handlar om är en uppsägning av avtalet.
– Det finns många olika sätt, att Vingåker har sin del och Katrineholm sin del av Viadidakt. Eller det kan vara att man gör en annan justering inom kommunen och lägger den här verksamheten på en annan nämnd. Vi kanske kommer på att det här är bra för Katrineholm, men att vi gärna vill ha med Flen. Så det finns alla möjligheter. Men just nu handlar det om en ren uppsägning.
Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, menar att det framför allt handlar om att se över hur samarbetet med Viadidakt fungerat och säger att hon ser positivt på att verksamheten ska granskas närmare.
– Vi behöver alltid se över samverkan och se om samarbetet har varit optimalt eller inte. Vi gör en djupdykning för att se hur vi ska rigga verksamheten framöver, för att se om vi gör rätt, om vi ska göra annorlunda, hur behoven ser ut och hur vi möter upp dem.
Kommunstyrelsen kommer att ta upp ärendet om att säga upp avtalet på sitt sammanträde på onsdag. Det slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige.