Skatten försvinner – nu lovar butikerna sänkt pris

Plastpåseskatten försvinner den 1 november.
Nu tror butiksägarna att kundernas beteende återigen kommer att förändras.
– Det var en onödig skatt, men fyllde sitt syfte, säger Younes Elammari, som driver Matöppet i centrum.

Sandra Melin, butikschef på Coop, och Kevin Karlsson.

Sandra Melin, butikschef på Coop, och Kevin Karlsson.

Foto: Olle Peterson / Arkivbild

Katrineholm/Vingåker2024-10-26 06:45

Nyheten i korthet

  • Från och med 1 november avskaffas plastpåseskatten i Sverige, vilket leder till att priset på plastpåsar sänks i butiker.
  • Skatten infördes 2020 för att minska plastpåseanvändningen och uppnå EU:s förbrukningsmål. Sverige har sedan dess haft en förbrukning under 20 plastpåsar per person och år.
  • Trots prissänkningen tror butiksägare inte att plastpåseanvändningen kommer återgå till tidigare nivåer, då konsumentbeteendet har förändrats.

Skatten, som infördes den 1 maj 2020, tillkom med motiveringen att minska antalet plastpåsar och att uppnå EU:s förbrukningsmål på max 40 tunna plastkassar per person och år. Förbrukningen av plastpåsar i Sverige har därefter legat under 20 per person och år, vilket är en anledning till att man nu tar bort plastpåseskatten.

Tidningen har varit i kontakt med flera butiker i Katrineholm och Vingåker, som alla meddelar att priset på plastpåsar sänks.

– Ja, självklart. Det är tre kronor i skatt så den tar vi bort, så påsen kommer kosta fyra kronor. Just nu har vi faktiskt tomt på plastpåsar. Vi väntar på att kunna köpa dem utan skatten, säger Ica Maxis vd Emil Remröd.

undefined
Younes Elammari, butiksägaren på Matöppet, och Emil Remröd, vd på Ica Maxi Katrineholm. "Jag tror att försäljningen av avfallspåsar kommer minska i samma paritet som plastpåsen öka", säger Remröd.

Det innebär att papperspåsen på fem kronor kommer att vara dyrare.

– Det var den förut också. Det är ju bara en skattefråga, säger han.

Han tror att kunderna ändrat beteendet under de här åren och tror inte att plastpåsarna kommer att sälja i samma volymer som innan skatten infördes. Samtidigt tror Emil Remröd att kunderna gillar plastpåsarna.

– Det är klart att den försäljningen kommer att öka igen. För påsarna kan man återanvända på ett annat sätt som soppåse bland annat.

Coops butiker har också valt att sänka priset. Sandra Melin, som är butikschef på både Coop Vingåker och Coop Högsjö, välkomnar att plastpåsarna blir billigare.

– Vår plastpåse är av sockerrör, så den är återvinningsbar. Jag hoppas att folk väljer plastpåsar framför avfallspåsar som är mycket sämre för miljön och inte återvinningsbara.

undefined
Sandra Melin, butikschef på Coop Vingåker och Coop Högsjö.

Att behålla priset är inte heller något alternativ för Matöppet, där Younes Elammari är butiksägaren.

– Det var en onödig skatt, men fyllde sitt syfte. De flesta tänker nog till innan man tar sin plastpåse. Jag tror att folk försöker undvika påse överhuvudtaget och har lärt sig att återanvända papperspåse. Prishöjningen har skrämt folket. Men vi kommer ha samma pris, fyra kronor, så får kunden välja själva.

När Katrineholms-Kuriren är ute i butikerna noterar vi att många har med sig tygkasse eller återanvänder en papperspåse. Utanför Maxi har Birgitta Blom, från Katrineholm, en papperspåse med sig. Tidningen frågar om hon kommer att ändra sina vanor när plastpåsen blir billigaste alternativet.

– Nej, det kommer jag inte att göra, svarar hon.

Men för Kevin Karlsson spelar det ingen roll. Han köper alltid plastpåse.

– Jag tycker de är bättre. Det är bra att ha hemma och nu blir det ännu bättre när den blir billigare, säger han.

undefined
Kevin Karlsson, från Katrineholm, tycker om att plastpåseskatten försvinner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!