Det är flera miljoner kronor billigare att flytta till en mindre kommun i Sörmland om man bor i Stockholm. Det visar en sammanställning från bolånegivaren Hypoteket, med siffror från Svensk mäklarstatistik.
I Stockholm var snittpriset på en villa ungefär 8,5 miljoner kronor i december 2023. I Katrineholm kostade en genomsnittlig villa istället 2,5 miljoner kronor under samma period, vilket är sex miljoner kronor billigare. En genomsnittlig villa i Vingåker kostade ungefär 1,3 miljoner kronor, vilket är en skillnad på drygt sju miljoner.
Vingåker har de billigaste villapriserna i hela Sörmland, vilket Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, tror gör stor skillnad för valet av bostadsort.
– Kommuner som är större har ofta högre priser. Det är klart att den som vill köpa en villa och är beredd att arbetspendla ett par dagar i veckan får avsevärt mycket mer villa för en billigare peng. Arbetsmarknaden lokalt kunde tidigare vara en hämsko för flyttbeslutet. I dag, i synnerhet för personer som kan arbeta på distans, har den geografiska ytan för var man bor och ha kvar arbetet i Stockholm breddats avsevärt, säger hon.
Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, sker de flesta flyttar fortfarande i samma län. Det är också vanligare att man flyttar inom samma kommun än över kommungränsen.
Inställningen till hemarbete har dock ändrats i och med pandemins prövningar, menar Claudia Wörmann på Hypoteket. Behovet av att bo nära jobbet tror hon därför har fått mindre betydelse än innan.
– Nu är vi i ett slags vägskäl efter pandemin, där det finns arbetsgivare som är väldigt generösa med att jobba hemifrån, vilket också påverkar möjligheten att välja ort. Jag kan tycka att det är konstigt att inte fler gör så, provar sina vingar någon annanstans. Jag hoppas att vi blir lite mer äventyrliga framöver.
Hon vet också att det för många är livskvalitet att ha nära till omsorg, service och arbetsplats.
– Ju större cirklar man måste röra sig i desto mer sårbart blir tids- och livspusslet. Det kan vara en anledning att flytta till en mindre stad. På den mindre orten är det nära till allt. Jag tror att en del människor flyttar tillbaka till barndomsstaden när de själva får barn. Man känner igen sig och man har kanske kvar ett nätverk vilket är värdefullt.
Flera bolag, med både buss och tåg, som trafikerar sträckan längs Katrineholm och Vingåker har dragits med inställda och försenade avgångar under den senaste tiden. Claudia Wörmann vet att det finns en irritation över pendlarsituationen i Sörmland, men tror ändå inte att det är något som är avgörande när man väljer bostadsort.
– Man ska ha i åtanke att det kan hända saker och kan man sitta och jobba på tåget kan det gå bra ändå. Sen ska man också tänka på att det inte bara är tågtiderna: man ska också lämna barn, ta sig till stationen och sen ta sig från centralen till jobbet.
Tror du att huspriserna kommer att gå upp i Sörmland framöver?
– Ja, det skulle jag säga. Dels på grund av de höga priserna i Stockholm, och dels på grund av viljan att bo större. Sen finns det större städer i närheten om man vill plugga, där ligger Sörmland väldigt bra till.