Så många elever tappar bidraget på grund av skolk

Katrineholm- och Vingåkerseleverna är mittenplacerade när det gäller andelen indragna studiebidrag. Var sjunde gymnasieelev förlorar sitt CSN-bidrag på grund av ogiltig frånvaro.

Tomma stolar. Mer än fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad kan betyda indraget bidrag för gymnasieelever.

Tomma stolar. Mer än fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad kan betyda indraget bidrag för gymnasieelever.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Katrineholm/Vingåker2024-07-22 06:03

Nyheten i korthet

  • Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) har antalet gymnasieelever som förlorar sitt studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro ökat. Södermanland har högst andel indragna studiebidrag i Sverige med 14,5 procent.
  • I Katrineholm och Vingåker är siffrorna lägre. 14,3 procent respektive 12,3 procent av eleverna förlorade sitt bidrag under läsåret 2023/24.
  • Mikael Örning, rektor på Lindengymnasiet, säger att skolan arbetar hårt för att främja skolnärvaro och har sett förbättringar i elevernas närvaro.

När Centrala studiestödsnämnden, CSN, skickade ut ett pressmeddelande för någon vecka sedan kunde man konstatera en stor ökning av indragna studiebidrag. När den inrapporterade frånvaron är mer än fyra timmar under en månad kan CSN välja att dra in bidraget, som annars ligger på 1 250 kronor i månaden. Trenden där gymnasieelever blir av med sitt studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro är den högsta någonsin.

I pressmeddelandet skriver också CSN att Södermanland är det län i Sverige som har högst andel indragna studiebidrag med sina 14,5 procent. I hela landet är Nyköping sämst i klassen när det gäller indragna studiebidrag. 

Av de elever som är folkbokförda i Katrineholm fick 14,3 procent indraget studiebidrag läsåret 2023/24. Det är en liten förbättring från förra årets 15,3 procent. Av de elever som bor i Vingåker höjdes siffran med 0,6 procent till 12,3 procent. Snittet i Sverige är 10,6 procent, vilket är den högsta siffran någonsin.

undefined
Mikael Örning är rektor på Lindengymnasiet i Katrineholm

Mikael Örning, rektor på Lindengymnasiet, kommenterar hur det ser ut på Linden:

– Vi har ett prioriterat mål att jobba med att främja skolnärvaron och arbetar med fullföljd utbildning i gymnasieskolan, som vi påbörjade för ett år sedan. Så vi har lite det som ett fokusområde.

Hur bra är ni på att kontrollera närvaron?

– Jag tycker vi är bra. Vi har rutiner där vi både gör månatliga frånvaro och skanningar. Vi gör frånvaroutredningar. I botten av allting så ligger det ett stort mentorsarbete, att de följer upp och kontaktar elever som är frånvarande. De jobbar på olika sätt.

Vad brukar eleverna uppge för skäl för sin ogiltiga frånvaro? 

– Ibland känns det som att det bara är fantasin som sätter gränserna. Men det kan vara allt från pendling, att man försover sig eller att man har ett jobb vid sidan av skolan som påverkar närvaron. Det kan vara en mängd olika anledningar.

Han noterar också att det finns en hel del elever som pendlar från Vingåker.

– Det kan vara att tåget är försenat. Det är inte så att vi ger ogiltigfrånvaro direkt om det visar sig att ett tåg helt plötsligt har blivit inställt. Utan då har vi en diskussion med eleverna. Men ser vi att det blir ett mönster och att man använder sig av det som en anledning till att inte komma till skolan, då är det en annan sak. 

När det gäller den ökande trenden med ogiltig frånvaro i hela Sverige, tror Mikael Örning att det kan handla om elevernas inställning till skolan.

– Alla har inte heller samma förutsättningar och samma stöd hemifrån att ta sig till skolan. Det kan vara att man kanske inte har kommit in på sitt förstahandsval och är inte helt motiverad för det programmet man går på.

Antalet elever som klarat sina examensbevis har ökat det senaste året på skolan, berättar rektorn.

– På vissa program har det ökat. Vi ser en liten tendens till att det blir fler elever som får sin gymnasieexamen. Där jobbar vi med att fortsätta öka den eftersom att vi ser att närvaro i skolan är direkt korrelerad till gymnasieexamen eller inte. Kan vi höja närvaron totalt i skolan så kommer det ha en ganska snabb effekt på gymnasieexamen.

Katrineholm ligger på plats 24 av samtliga kommuner i landet när det gäller högst andel med indraget studiebidrag. Vingåker ligger på plats 51.

Så många förlorar CSN

Läsåret 2023/2024

Elever folkbokförda i Katrineholm:

Friskola: 6 procent (5 elever av 84).

Kommunal skola: 14,9 procent (171 elever av 1 148).

Elever folkbokförda i Vingåker:

Friskola: 0,0 procent 

Kommunal skola: 12,5 procent (39 elever av 311).

Källa: Statistik från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!