Så gick första testet av badvattnet

Varje år görs tester på badvattnet i Katrineholms och Vingåkers kommuner för att säkerställa att det inte utgörs någon hälsorisk vid bad.

Vattnet i Duveholmssjön är rent och innehåller inte några farliga bakterier.

Vattnet i Duveholmssjön är rent och innehåller inte några farliga bakterier.

Foto: Foto: Stina Jerperud

Katrineholm/Vingåker2019-06-20 09:15

Tre gånger per badsäsong, som startar i början av juni och sträcker sig till slutet av augusti, ska vattenkvaliteten testas och säkerställas på alla badplatser i både Katrineholms och Vingåkers kommun. Det man fokuserar på är förekomst av bakterier och blomning av alger i vattnet.

I början av juni så gjordes de första vattentesterna. Inga sjöar i varken Katrineholm eller Vingåker hade någon algblomning. Algblomning är en naturlig process som inträffar under vår och höst, när växtplankton massförökas. Algblomningarna kan skapa hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara främst för små barn och husdjur.

Kontrollen av algblomning görs med ögat och man kollar på hur vattnet ser ut. Algblomning kan kännas igen när ytvattnet färgas i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt – men behöver dock inte alltid innebära att det är just algblomning.

Varje vattenprov får också en bedömning efter att halten av bakterierna E.coli och intestinala enterokocker i vattnet analyserats. Det är bakterier som hittas i mänsklig samt andra däggdjurs avföring.

Samtliga badplatser i Katrineholms och Vingåkers kommuner klarade vattenprovet – alla badvatten är tjänliga. Att det är tjänligt menas att bakteriehalten i vattnet inte utgör någon hälsorisk. Skulle ett vattenprov visa resultatet otjänligt så har det förekommit någon slags förorening, då får kommunen hitta källan till detta och åtgärda problemet.

På havochvatten.se finns mer information om badvattenkvaliteten på Sveriges kommuners olika badställen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om