Sedan mer än 20 år tillbaka rankar Svenskt näringsliv varje år det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är helt enkelt att ta reda på var i Sverige det är bäst att starta och driva företag.
2023 nådde Katrineholms kommun sin bästa placering någonsin. I år är det Vingåkers tur att brösta upp sig. I årets undersökning klättrar kommunen sex pinnhål upp till plats 112 av 290, den bästa placeringen på 20 år.
– Vi är tacksamma för att vårt arbete fortsätter bära frukt och den del som lyft mest från förgående år är kommunens myndighetsutövning. En nyckel till de förbättrade resultaten är att kommunen, med politiken, förvaltningar och tjänstemän, tog ett helhetsgrepp om frågan och hittade ett sätt att jobba tillsammans, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun.
I Vingåkers kommun svarade 43 procent av de tillfrågade företagen, totalt 83 stycken.
Bland de förändringar som företagarna vill se för att ge företagsklimatet ett högre betyg toppar minskad brottslighet, följt av lägre kommunala avgifter. På tredje plats på förbättringslistan kommer bättre dialog mellan kommunen och företagen.
Högst betyg får bredband och mobilnät, 3,8 på en sexgradig skala, medan tillgången till relevant kompetens hamnar på en jumboplats, med 2,7.
För Katrineholms kommun, där 103 företag har svarat på Svenskt näringslivs enkät, ligger företagsklimatet stabilt. Lite drygt hälften av de tillfrågade företagen har svarat på enkäten, 54 procent. 27 av företagen som svarat hör till byggbranschen.
Efter ett tapp på två placeringar från i fjol landar kommunen på plats 55.
- Trots att vi i årets ranking gått från plats 53 till 55 ser vi att det sammanfattande omdömet för vårt företagsklimat har varit stabilt eller förbättrats sedan 2020. Vår ambition är att fortsätta den positiva trenden och fokusera på de områden där vi vet att vi kan göra mer, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg.
Det företagarna är mest nöjda med är kommunens information till företagen. Bottenbetyg får däremot tillgången på relevant kompetens i kommunen, som får betyget 2,9 på en sexgradig skala. 40 procent av företagen upplever att kompetensförsörjningen fungerar dåligt, eller inte helt godtagbart.
I enkäten får även företagarna möjlighet att föreslå vad som skulle höja företagsklimatet och bland Katrineholmsföretagarna är topp ett minskad brottslighet, följt av att fler ska gå yrkesutbildning och att det lokala vägnätet ska förbättras.