Niklas har förklaringen till ljusfenomenet

En så kallad ljuspelare under släkten "halofenomen". Det var meteorologens förklaring. Niklas Ericsson i Båsenberga slalomklubb har gåtans lösning och vet hur det uppstod.

Niklas Ericsson i BSLK har svaret på hur väderfenomenet som kunde ses i både Vingåker och Katrineholm uppkom.

Niklas Ericsson i BSLK har svaret på hur väderfenomenet som kunde ses i både Vingåker och Katrineholm uppkom.

Foto: Läsarbild: Stefan Pettersson

Katrineholm/Vingåker2023-12-06 15:11

Läsaren Stefan Pettersson fångade ljusfenomenet som sågs på Vingåkershimlen, och även i Katrineholm, natten till tisdagen på bild.

Nu finns en förklaring till varför iskristallerna var så nära marken.

– Det var vi som tillverkade konstsnö i Båsenbergabacken. Då bildas de här fina, platta, partiklarna som driver iväg i vinden, säger Niklas Ericsson i BSLK.

Han är inte förvånad över att det även kunde ses i Katrineholm.

– De små iskristallerna kan blåsa långt i vinden och får sina ljusskiftningar från ljuskällor som gatlampor som lyser upp.

Däremot är Niklas Ericsson lite överraskad av att meteorologen inte gissade att partiklarna kan komma från just tillverkning av konstsnö.

– De borde ha sett det i Norrköping när det tillverkas snö i Yxbacken, säger Niklas Ericsson och syftar på skidbacken strax norr om Åby.

– Jag har sett det flera gånger just den här tiden på året. Bland annat i Katrineholm när jag vet att de sprutar snö i Spökbacken och jag såg det bara för några dagar sedan i Eskilstuna. Det var samtidigt som de hade snökanonerna i Vilstabacken igång, säger Niklas Ericsson.

SMHI:s Anders Wettergren menar, utan att ha tillräcklig med kunskap om konstsnö, att snökanonerna kan ha bidragit.

– Det skulle kunna vara så men det är lite för enkelt att tillskriva det till en snökanon. Är det tillräckligt kallt, runt tio till 15 minusgrader, så kan det bildas sådana kristaller. Fler har observerat fenomenet över hela landet senaste dygnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!