Dagens nyheter har i en stor granskning, med de senaste årsredovisningarna som grund, redovisat omsättning och vinst för nästan 1 200 företag som driver Ica-butiker i landet.
I Katrineholms kommun finns det fyra Ica-butiker. Maxi på Lövåsen, supermarketbutikerna Speceritjänst i Nävertorp och Julitahallen, och Ica Nära på Linnévägen. I Vingåker är Cityhallen en Ica supermarket.
Överlägset högst försäljning har Ica Maxi på Lövåsen med 333 miljoner kronor. Därefter kommer Cityhallen med 135 miljoner, Speceritjänst 72 miljoner, Ica Nära 67 miljoner, och Julitahallen med 45 miljoner kronor.
Det är också Ica Maxi och Cityhallen som genererat högst vinst före skatt: Ica Maxi 7,9 miljoner kronor och Cityhallen 4,6 miljoner kronor. Ica Maxi gjorde utdelningar med 4,6 miljoner kronor medan Cityhallen inte gjorde någon utdelning.
På Cityhallen i Vingåker är butikschef Per Sköld nöjd med fjolårets resultat.
– Vi har haft stora utmaningar med pandemin. Vi hade utkörning av varor och utökade öppettider som påverkade organisationen, säger han.
Cityhallens relativt låga vinstmarginal, 3 procent förra året, förklarar Per Sköld med konkurrensen från stora livsmedelsbutiker på andra orter.
– Vi kämpar mot de större drakarna. Många människor jobbar på annan ort, och då kanske de handlar på annan ort också.
Hur ser prognosen ut för 2022?
– Vi har budgeterat med att alla våra kostnader kommer att öka.
Vad ser ni för trender i konsumtionen i år?
– Folk kollar mer på priserna och köper billigare varor. Det har kommit med inflationssnacket. Vi ser också att extrapriserna lockar mer än tidigare.
Varutillförseln har varit ett problem under året. Per Sköld tar tomatpuré som ett exempel.
– Där har det varit tomt i hyllorna länge. Men nu har vi hittat en annan leverantör. Katt- och hundmat har också varit ett bekymmer, som också gett tomma hyllor. När det gäller varutillförsel har det varit ett jobbigt år.
Ica maxis vd Emil Remröd är också nöjd med fjolårets resultat.
– Ja, det måste jag säga. Vi hade en positiv försäljningstrend under hela pandemin, folk reste mindre och gick mindre på restaurang och handlade helt enkelt mer hos oss.
Vad beror den relativt låga vinstmarginalen, två procent för 2021, på?
– För vår del handlar det mycket investeringar, både i personalutveckling och i vårt varumärke. Vi hade också stora materiella investeringar i ett nytt kylsystem, frysar, kylar och bistron.
Vilka varor har ni högst marginal på?
– Det beror på hur man ser det. Vi har högre marginal på de varor där vi lägger in mer tid och ansträngning, exempelvis bageriet. Där gör vi allt från grunden för att få betalt för insatsen.
När konsumenters ekonomiska förutsättningar sätts på prov förändras konsumtionsmönstret berättar Emil Remröd.
Det råder stor osäkerhet inför högre el- och bränslepriser och kundernas plånböcker är tunnare. Trenden är att man väljer en billigare vara och handlar på kampanj. Alla kampanjvaror går mycket starkare nu, än för ett halvår sen. Det råder
Att sia om årets utfall är i dagsläget svårt.
– Det råder en stor osäkerhet kring prognoser över lag, det är svåranalyserat. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi ser över våra kostnader och försöker hitta erbjudande som passar dagens kunder.
Så gick det för traktens Ica-handlare år 2021:
Julitahallen
Vinst före skatt: 2 miljoner
Försäljning: 45 miljoner
Utdelningar: 1 miljon kronor
Vinstmarginal: 4 procent
Maxi Katrineholm
Vinst före skatt: 7,9 miljoner kronor
Försäljning: 333 miljoner kronor
Utdelningar: 4,6 miljoner kronor
Vinstmarginal: 2 procent
Ica Nära, Linnévägen
Vinst före skatt: 1,8 miljoner kronor
Försäljning: 67 miljoner kronor
Utdelningar: 0,5 miljon kronor
Vinstmarginal: 2 procent
Speceritjänst
Vinst före skatt: 1,1 miljon kronor
Försäljning: 72 miljoner kronor
Utdelningar: 0
Vinstmarginal: 1 procent
Cityhallen
Vinst före skatt: 4,6 miljoner kronor
Försäljning: 135 miljoner kronor
Utdelningar: 0
Vinstmarginal: 3 procent