Maria: "Hunden var fullpumpad med anabola"

Antalet kamphundar har ökat i Sverige, och i Katrineholm och Vingåker syns allt fler på gatorna. Samtidigt har debatten om kamphundars existens blossat upp igen, där attacker mot människor har lett till rasförbud i vissa länder. "Det skulle vara körkort på de här hundarna", säger Maria Nyberg, på Nybergs hundpensionat.

Maria Nyberg tycker att kamphundar är fantastiska hundar, men påpekar vikten av att ägaren behöver vara medveten om vad det innebär att ha en sådan hund. Hon tycker att man borde införa körkort på avel och köp av vissa hundraser.

Maria Nyberg tycker att kamphundar är fantastiska hundar, men påpekar vikten av att ägaren behöver vara medveten om vad det innebär att ha en sådan hund. Hon tycker att man borde införa körkort på avel och köp av vissa hundraser.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm/Vingåker2023-12-23 06:31

I Österåker bor Maria Nyberg och hennes man Patrik Nyberg. De tar emot omplaceringshundar både från Sverige och andra länder, ofta är det hundar som farit illa. Flera gånger har de tagit hand om kamphundar, både renrasiga och blandraser. 

– Vi har haft jättemånga blandraser med kamphund i. Det är fantastiska hundar, men när det blir fel så blir det fel och ofta ligger det ett ägaransvar i det. Att man inte riktigt förstår vad man har i snöret, säger Maria Nyberg.

Frågan om kamphundar är farligare än andra hundar är kontroversiell och extremt laddad. I Sverige har frågan varit uppe för debatt flera gånger och nu är den aktuell igen. Riksdagspolitikern Fredrik Kärrholm (M) lämnade nyligen in en motion till riksdagen om att utreda ett förbud mot avel och import av kamphundar och andra särskilt farliga hundar. 

undefined
Sedan sju år tillbaka driver Maria Nybergs hunddagis och hundpensionat i Österåker tillsammans med sin man Patrik. De tar emot hundar som behöver omplaceras.

I Danmark har man förbjudit 13 hundraser. Flera av dessa klassas som kamphundar, vilket betyder att de historiskt avlats fram för att slåss mot hundar och andra djur. Även i England och Wales har man nyligen infört ett förbud mot rasen American bully XL, detta efter rapporter om flera attacker mot människor. 

I Sverige har flera attacker mot människor och hundar rapporterats, med nio dödsfall de senaste fem åren. 2022 skedde 290 angrepp, varav sju i Sörmland.

Till skillnad mot Danmark har Sverige inget rasförbud. Här har kamphundar, eller muskelhundar som en del väljer att kalla det, växt i popularitet. Det gäller även i Sörmland. Bland de tio vanligaste hundraserna i Katrineholm finns staffordshire bullterrier (64 stycken), också kallad staffe, visar statistik från Jordbruksverket. Det är en hundras som historiskt sett avlats fram som kamphund, men är sedan länge en populär sällskapshund.

undefined
Maria Nyberg var den som hämtade Aira från sitt förra hem och därför har de ett speciellt band.

Ett argument som ibland nämns för att stoppa vissa hundraser är att kriminella nätverk skaffar kamphundar för att skrämma andra och skydda sig själva. Maria Nyberg tror att olämpliga ägare är det största problemet, inte själva hundrasen.

– Får de här hundarna utlopp för sin energi, sina grundläggande behov och en tydlig ägare så är det jättefina hundar. Men det blir knasigt och kan bli farligt på riktigt när det är ägare som inte mår bra, missbrukar eller tillhör kriminella kretsar som vill ha skydd och försvar.

En del säger att problematiken ligger i blandraser och inte renrasiga kamphundar. Vad tänker du om det?

– Med vanliga blandraser så är det nog inte ett problem på det sättet. Men när man blandar de här tuffa raserna då kan det bli väldigt tokigt. De blir för tuffa, för vassa och de får fram en annan skärpa, helt klart. 

undefined
Hunden Aira är en American bully XL. Hon kom till familjen Nyberg för två år sedan efter att ha bott hos personer involverade i ett kriminellt nätverk. "Hon var bara skinn och ben då. Nu mår hon bra och går bra ihop med vår familj", säger Maria Nyberg.

Samtidigt är Maria Nyberg tydlig med att det inte gäller alla. Hon har mött blandraser där det funkar jättebra eftersom de bor i en trygg miljö. 

Men hon har också erfarenhet av hundar som tidigare levt i otrygga, kriminella miljöer.

– Vi hade en kille, en amstaff, som kom till oss. Han hade stått uppbunden vid ett element i Stockholm. Det var kriminella och drogmissbrukare som hade honom. Hunden var fullpumpad med anabola. När vi såg honom tänkte jag ”herregud, vad ska vi göra?” 

Hunden visade ett stressat beteende och attackerade varenda gren i skogen. Men efter en tid lyckades de få honom lugn, genom att låta honom simma. Han älskade att simma. De vann hans förtroende och idag, berättar Maria Nyberg, är han placerad hos en välfungerande ägare.

undefined
På familjens gård finns stora ytor för att träna hundarna så de får utlopp för sin energi. I bakgrunden syns sjön som de använder året runt. På somrarna får hundarna simma och på vintern kör de dragträning på isen.

Utan ett förbud, hur kan man då förhindra att dessa hundar hamnar i händerna på kriminella?

– Ja, det är ju jättesvårt. Jag tänker att uppfödarna behöver ha mer koll på vilka man säljer till. Sen tror jag att de som korsar de här raserna kanske inte alltid är så seriösa, medan Svenska kennelklubben har en himla koll på sina hundar. 

Att belägga hundrasen med körkort skulle kunna vara ett alternativ, säger hon.

– Men då kommer nästa fråga, varför ska man då ha en sådan här hund? Alla kanske inte vill ha hunden för sin skärpa, det är också glada, energiska hundar som ofta är fantastiska med barn.

– Jag önskar att vi hundägare skulle ha lite hårdare krav på oss när det gäller sådana här hundar. I stället blir det förmodligen ett förbud på hundar som är fantastiska i sig. Hamnar de i orätta händer kan det bli katastrof. Jag önskar att det fanns något mellanting.

undefined
"Vi hade en tjej som kom in på gården med en amstaff och hon kunde inte stävja hunden. Hennes armar såg ut som köttfärs, men hunden hade egentligen bara leköverslag och kamplust", säger Maria Nyberg och berättar att ägaren gav fel signaler genom att putta bort hunden i stället för att tydligt markera att det inte var okej. Hunden på bilden har inget med händelsen att göra.
Exempel på kamphundar

Antalet hundar i respektive ras i Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Katrineholm

Staffordshire bullterrier (staffe): 64

American staffordshire terrier (amstaff): 23

American bully: 14

Engelsk bulldogg: 9

Pitbullterrier: 3

Amerikansk bulldogg: 2

Bullterrier: 1

Dogo argentino: 1

Vingåker

Staffordshire bullterrier (staffe): 21

American staffordshire terrier (amstaff): 16

American bully: 7

Engelsk bulldogg: 4

Pitbullterrier: 1

Bullterrier: 1

Dogo argentino: 1

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!