Som förälder får man ofta konstverk av sina barn. Skolväskan kan nästan upplevas full av skrynkliga skapelser som man ständigt har dåligt samvete över att man inte förvaltar bättre. Men när barnen kom hem efter att ha fått delta i projektet "Roliga tryck, skapande skola" och visade sina verk var det nog många vårdnadshavare som blev rejält överraskade över de konstnärliga och, till synes, avancerade mini-tavlorna. BrittMarie Järnström Lindell är en av två lokala konstnärer bakom projektet, som alla skolor i Katrineholms kommun kunnat ta del av via finansiering från Statens kulturråd.
– Barnen var helt fascinerade när vi visade hur det gick till. De var otroligt taggade på att göra sina egna verk, berättar BrittMarie och lägger till:
– Det var så fint att se hur de slukades upp av skapandet. All prestationsångest släppte verkligen.
Trycktekniken som Britt-Marie och Johanna Bolin arbetade med i projektet kallas collografi. I ateljén visar BrittMarie hur det går till.
– Man börjar med att skapa sin egen tryckplåt. Man kan använda tapet, tejp eller papper med olika mönster, exempelvis. Man sätter de olika delarna på sin plåt. Sedan lackas ytan, så den blir hård.
Att det var konstnär hon skulle bli var inte någon självklarhet, berättar BrittMarie samtidigt som hon visar nästa steg i processen; intaglio - infärgning av tryckplåten.
– Jag hade inga planer på att bli det. Men efter att en kompis studerade konst i Stockholm insåg jag att jag ville göra detsamma.
BrittMarie, eller Kicki, som hon gärna kallade sig själv då, sökte sig till konstskola i Stockholm.
– Jag kallade mig för Kicki. Många kompisar hade korta, rappa namn som Anna och Lena, medan jag hade ett dubbelnamn jag bannade mina föräldrar för, förklarar BrittMarie medan hon skrattar lite åt minnet.
Hennes son Axel Lindell, 15 år, som gjort comeback i ateljén efter många års frånvaro, bryter kvickt in i samtalet:
– Du kallas ju fortfarande för Kicki av dina riktigt gamla kompisar!
– Jo, så är det ju. Det slutade iallafall med att jag förlikade mig med mitt namn. Men jag tog bort bindestrecket, skrattar BrittMarie.
Hon spenderade fem år i Stockholm och fyra år i Umeå. Totalt nio år med konststudier, varav fem på högskolenivå. 1995 blev BrittMarie yrkesverksam konstnär och sedan dess har hon arbetat med konstprojekt över stora delar av Sverige. Att livnära sig på konsten är en utmaning. BrittMarie håller kurser, gör beställningsjobb och letar alltid efter nya projekt.
– Man måste trolla lite med knäna. Det är inte många som kan leva enbart på sin konst. Det är en svajig bransch, säger hon.
Just nu håller hon utställningen "En lekfull resa" på Sultans konditori i Vingåker. Hon är också aktuell med konstläger för barn tillsammans med Johanna Bolin, på kollegans huvudarena vid Kjesäter.
– Det är så kul. Vi jobbade tätt tillsammans under hela projektet med Skapande skola i Katrineholms kommun, säger BrittMarie.
BrittMarie berättar att hon nästintill minns varje barns tryck, trots att hon mötte över 1550 barn.
– Det var ett fantastiskt projekt. Så otroligt roligt att jobba med, säger BrittMarie och fortsätter:
– Det fanns till och med personer som ville köpa verken efter att ha sett dem på bild. Det blev väldigt fina resultat för barnen.
Var det några verk som blev sålda?
– Haha, nej. Barnens verk fick följa med dem hem.