– Siffror som var väldigt negativa för Vingåkers del valde man att ta bort, de presenterades inte för politikerna. Jag var själv med och tog fram massor av underlag som skulle dras på nämndsammanträden, men cheferna valde att ta bort de bilderna när de såg hur illa det såg ut.
Anklagelserna kommer från Robert Davidsson, som arbetade på Viadidakt från starten 2002 fram till i somras. Davidsson, tillika C-fritidspolitiker i Vingåker, menar att den nya förvaltningsledningen efter omorganisationen för ett par år sedan mörkade "kontinuerligt".
På onsdagen väntas kommunstyrelsen i Katrineholm säga upp avtalet med Vingåker om Viadidakt. Som Kuriren berättat har det stormat kring den tidigare neddragningen av Viadidakts breda verksamhet vid Åbrogården i Vingåker och kring omorganisationen, som bidrog till stor personalomsättning.
– Det var en unik verksamhet, med samverkan med externa aktörer, och väldigt framgångsrik, säger Ing-Marie Frössevi, Viadidakts första chef. Hon går i god för Robert Davidsson som en "otroligt kompetent och engagerad medarbetare" men betonar att hon inte är insatt i de senaste årens utveckling.
Gunilla Porsvant, tidigare nämndsekreterare för Viadidakt och L-politiker, stödjer Davidssons kritik.
– Man rustade ned allt, övergav visionerna och återgick till i princip en gamla komvux.
En tidigare ledamot i nämnden, kallar utvecklingen "förfärlig".
– Allting skulle skötas från Katrineholm. Eleverna fick bussas till SFI och det var ju dåligt för många åker ju inte.
Just statistik om hur underrepresenterat Vingåker var ska ha mörkats.
– Det är ingenting jag känner till, svarar Viadidakts tillförordnade chef Kristina Ljung. Ordinarie chef för Viadidakt, Anna-Lena Ramstedt, har semester.
Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm, tillbakavisar bestämt påståendena om att Viadidakt vingklippts.
– Det är bara trams. Vi säger upp avtalet för att se om det är maximalt bra för Katrineholm.
Vingåkers kommunalråd Anneli Bengtsson (S) förstår delvis kritiken om centralisering till Katrineholm, när exempelvis Högsjöbor får lång resväg till SFI. Men hon påpekar samtidigt att Vingåker "betalar för 20 procent men får ta del av 100 procent av verksamheten."