Då stämmer KFAB sina hyresgäster

Just nu har KFAB tre lägenheter, som hyresgästerna bara försvunnit ifrån. Hyrorna är inte betalda och ingen vet var de boende finns. "Vi väntar på att Kronofogden ska hjälpa oss", säger Aulis Määttä-Hallin på KFAB

Aulis Määttä-Hallin, övre bilden, är boendekonsulent hos KFAB. Anders Hördin, nedre bilden, representerar Hyresgästföreningen, vars tidning Hem & Hyra kartlagt hur ofta de kommunala värdarna stämmer sina hyresgäster.

Aulis Määttä-Hallin, övre bilden, är boendekonsulent hos KFAB. Anders Hördin, nedre bilden, representerar Hyresgästföreningen, vars tidning Hem & Hyra kartlagt hur ofta de kommunala värdarna stämmer sina hyresgäster.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Katrineholm/Vingåker2024-01-18 06:58

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har granskat hur vanligt det är att de kommunala bostadsbolagen stämmer sina hyresgäster. Man har granskat tolv allmännyttiga bostadsföretag i Mellansverige. Flest stämningar har Tunabyggen i Borlänge lämnat in till domstol: 24,9 per 1 000 lägenheter. KFAB i Katrineholm kommer ganska långt ned på listan, med 3,9 stämningar per 1 000 lägenheter.

– Det är obetalda hyror. Hyresgästers oförmåga att betala hyran har ökat rejält sista året. Det är fler ärenden som går vidare till avhysning, via tingsrätten, säger Aulis Määttä-Hallin, boendekonsulent hos KFAB.

undefined
KFAB har cirka 1 800 lägenheter i sitt bestånd. För tillfället står omkring 300 lägenheter lediga i hela Katrineholms kommun.

Men i vissa fall kommer man inte så långt, eftersom hyresgästerna helt enkelt har försvunnit. KFAB har tre sådana övergivna lägenheter just nu.

– Vi väntar på att Kronofogden ska hjälpa oss. De får bedöma om det som finns i lägenheterna ska utmätas, om det är något av värde.

Han tror inte att varken missbruk eller att hyrorna skulle vara för höga är orsaken i fallet med de tre övergivna lägenheterna.

– Man undrar över den underliggande orsaken.

undefined
"Är det två hyror pratar vi med hyresgästen och förklarar vikten av att betala hyran i tid. De flesta betalar då", säger Aulis Määttä-Hallin, boendekonsulent hos KFAB.

I slutet av varje månad, berättar Aulis Määttä-Hallin, är det i snitt 100 000 kronor i hyror som inte betalats in till KFAB. I december var hyran för 29 lägenheter obetald. Några betalade strax efter månadsskiftet och ytterligare några efter uppmaningar från Intrum, det inkassoföretag KFAB anlitar.

– När hyran inte är betald skickas det automatiskt ut sms och mejl. Den 8-10 i månaden skickas listor på obetalda hyror iväg till kravhanteringen från oss. Men någon enstaka då och då betalar inte.

Efter en enstaka sen hyra görs inget särskilt, förutom kravbrev och påminnelser.

– Men är det två hyror pratar vi med hyresgästen och förklarar vikten av att betala hyran i tid. De flesta betalar då. Betalar man inte alls går det till Kronofogden.

När det gäller barnfamiljer som riskerar att avhysas tas tidig kontakt med socialtjänsten, säger Aulis Määttä-Hallin.

– Vi har nog lyckats lösa det med barnfamiljer. Det finns något ärende där socialtjänsten tog över ansvaret för hyran.

Han tycker att KFAB är generösa gentemot hyresgäster, som har svårt att betala i tid.

– Vi kör inte med pangpang och ut. Vi har rätt att förverka lägenheterna på 28:e dagen, men det gör vi inte. Vi försöker på olika sätt i stället. Vår uppdrag är allmännyttan, vi ska försöka bereda boende. Jag tror vi är mer tillmötesgående än privata hyresvärdar.

undefined
Anders Hördin är ordförande för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker.

Anders Hördin, ordförande för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker, säger att han inte upplever stämningar som ett problem i vårt område.

– Det är inget jag känner till att vi ska ha drabbats av här, jag har inte hört om att det har gått för långt. Men det är klart att vi ser allvarligt på det, säger han.

Hur ser medlemmarna på hyreshöjningarna, är det många som har svårt att betala?

– Det är förvånansvärt få som har klagat på hyreshöjningen i år, och jag tror att det beror på att kravet från början var så högt. Men vi måste uppmärksamma det här så det inte fortsätter. Visst är det många som har det svårt att få till hyran, men man är nog också lite förberedd på att man måste spara in på saker.

Han tycker också att hyresvärdar generellt borde ta mer ansvar för de höjda kostnaderna.

– De behöver ta lite av sina vinster istället för att lägga över det mesta på sina hyresgäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!