Utmärkelsen Arla guldko har delats ut i fyra kategorier sedan millennieskiftet med syftet att hylla matglädjen i offentliga kök.
Nu har ett 40-tal verksamheter tagits ut till semifinal och nästa steg är att en jury kommer att utse tre finalister i varje kategori, varpå vinnarna koras på en gala den 12 maj.
I kategorin Bästa seniormatgläde hittar vi Restaurang Citronen på äldreboendet Dufvegården i Katrineholm. Förstekocken Hanna Öjermark berättar att de fortfarande är förvånade.
– Det är jätteroligt, vi är jättestolta. Vi hade ingen aning om att vi ens var nominerade men vi blev så glada. Vi jobbar jättemycket med att laga bra mat till våra äldre och försöker göra mycket mat från grunden. Man måste hålla koll på matpriser och så men vi har mycket närproducerade grejer.
Varför tror du att ni har blivit utvalda?
– Det kan vara för att vi gör mycket grejer för de gamla, vi har mycket aktiviteter som afternoon tea och utomhusmatlagning.
Varje dag serverar kökets sex anställda runt 150 portioner till Dufvegården och Strandgården. Utöver det säljs mellan 30 och 70 portioner till allmänheten.
I kategorin Årets frukostlyft är Österåkerbygdens friskola i Vingåker en av nio semifinalister, efter att ha börjat med frukost till alla elever i januari 2024. Skolans rektor, Anna Frössevi Eriksson, berättar att de är stolta och glada.
– Det betyder att vi gör ett bra jobb för ungarna, det är viktigt att de får i sig en bra frukost. Alla kanske inte hinner äta hemma och här vet de att de kan få en bra frukost fram till kvart i åtta. De tycker att det är skönt att det är lugn och ro här, säger hon.
Många av eleverna reser till skolan och omkring 30 av skolans 49 elever väljer att äta frukost på plats varje dag. Frössevi Eriksson tycker att det finns en mängd vinster med att erbjuda frukost.
– Visst märker vi att barnen har blivit piggare och inte klagar på att de är hungriga. Det hjälper gemenskapen och trivseln och det är väldigt uppskattat av vårdnadshavare.
Rektorn är inte heller sen med att hylla skolans kökspersonal.
– Det som gör det här möjligt är vår restaurangchef Sandra Bäckström. Hon är otroligt duktig på att hushålla med resurserna, matpriserna har ju gått upp en del men det är fortfarande en stor variation på frukosten.
Hur har barnen reagerat på det här?
– De är jätteglada, men nu vill de ju gå till final såklart! Vi ska fira på fredag, då blir det efterrätt.