Så blir påskvädret – tvärvändning i prognosen

Under tisdagsmorgonen kom ett rejält snöfall in över Katrineholm och Vingåker. Men enligt Sofia Söderberg, meterolog på SMHI kommer det inte bli långvarigt. Det här kan du förvänta dig under påsken.

Sofia Söderberg, meterolog på SMHI, berättar om påskvädret till helgen.

Sofia Söderberg, meterolog på SMHI, berättar om påskvädret till helgen.

Foto: SMHI / Lise Åserud / Janerik Henriksson / TT

Katrineholm/Vingåker2024-03-26 08:47

– Det är främst under förmiddagen som det kommer en del snö på en del håll i området, vidare under dagen övergår det i regn, säger Sofia Söderberg.

Men trots snöfallet, bör man inte vara särskilt orolig inför påsken. Även fast Söderberg har svårt att sia helt om vädret på påskafton så kommer det in mildare luft under onsdagseftermiddagen.

– Inledningsvis är det en del moln och lite kallare på morgonen. Men fram på eftermiddagen ser det ut som att molnigheten börjar minska och temperaturen kan röra sig runt åtta plusgrader, säger hon.

undefined
Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Tittar vi vidare in i början på torsdagen så ser det ut att kunna bli runt tio plusgrader och tidvis regn under kvällen. Men på fredagen – då en del människor räknar med att besöka Sundbyholmstravet bland annat – blir det mildare.

– Då har nog det mesta av regnet rört sig bort också, tillägger hon.

Prognosen för hur vädret blir på påskafton och under söndagen är svårare att tyda än så länge, men Söderberg berättar att det finns en viss sannolikhet för att det fortsatt är milt i luften.

– Men några detaljer vad gäller om det blir mulet, sol eller några exakta temperaturer är svårt att ringa in än.

Att snön faller i slutet av mars och början på april är inte onormalt i Sverige. Perioden mellan vinter och vår kan verkligen variera.

– Det blir väl oftast så att man snabbt vänjer sig vid plusgrader och så blir man lite ställd kanske när det kommer snö helt plötsligt.

undefined
I Katrineholm och Vingåker var det en kallare men kortare vinter än vanligt. Påskliljor är ett vårtecken för många.

SMHI:s statistik över en 30-årsperiod, där man kan jämföra normalvärden, visar att vintern kom tidigare i Katrineholm- och Vingåkersområdet än tidigare år. Normalt brukar vintern komma runt 5 december, men i fjol kom vintern redan runt den 15 november.

– Det är rätt stora drag så man får väl inte helt gå på exakta datum, säger hon och tittar samtidigt när våren börjar komma.

Kring den 10 mars brukar man kunna räkna med att det våren har kommit, enligt SMHI:s statistik. Men i KFV-området kom våren tidigare än så.

– Det ser ut som att den var tidig i år istället. Mellan 20 och 25 februari. Den var någon vecka tidig. Den meteorologiska definitionen blir då att vintern var tidig, men även våren var lite tidig. Så totalt sett var det inte en längre vinter. Den har förskjutits lite istället.

Söderberg berättar att det var runt en grad kallare i vintras än normalt i dagens klimat.

Aprilväder

Det visste du inte om "aprilväder".

– Definitionen av "aprilväder" är egentligen över en dag. Det är väldigt snabba växlingar, som att dagen börjar med sol på morgonen och sedan växlar det till moln snabbt och på eftermiddagen kan det bli mulet och därefter snöhagel och kanske snö, säger Sofia Söderberg.

Hon förklarar att man inte kan benämna tisdagens snöoväder som "aprilväder" då det tidigare varit runt sju plusgrader innan och lite blåsigt.

– Det här som vi har just nu att det svänger lite från kalla dagar med snö och lite regn. Det är mer någon typ av vårvinter i övergången. I Sverige innebär det att det kan förekomma snö. Det gör det alltid när vi är i de här övergångsperioderna, säger hon.

Inom ditt yrke gillar du inte det där uttrycket?

– (Skratt) Ja, nej det är mer att jag tycker att man ska känna till det. Många kanske har missförstått det lite och används i fel sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!