Här är de mest skuldsatta i kommunen

Antalet katrineholmare med skulder hos Kronofogden växer och tillsammans är de skyldiga 304 miljoner. Men i Vingåker har de skuldsattas antal minskat.

Tina Häggmark, presstalesperson hos Kronofogden.

Tina Häggmark, presstalesperson hos Kronofogden.

Foto: Maria Andersson

Katrineholm/Vingåker 2021-11-29 06:58

Antalet invånare med skulder hos Kronofogden har ökat i Katrineholm. Vid årsskiftet 2020-21 hade 1 309 katrineholmare skulder där, jämfört med 1 263 personer årsskiftet 2019-21. Majoriteten skuldsatta är män: 797 män och 512 kvinnor är skuldsatta.

– Generellt hänger det ihop med hur samhället ser ut. Män är överrepresenterade när det gäller brottsrelaterade skulder, fordonsskulder och underhållsstöd. Kvinnor har oftare skulder till lånebolag och något fler skulder relaterade till näthandel, säger Tina Häggmark, presstalesperson hos Kronofogden. 

Sammanlagt utgör de skuldsatta 4,8 procent av befolkningen. Deras sammanlagda skuld hos fogden uppgår till 304,3 miljoner kronor, en ökning med 34 miljoner sedan 2019. 

Mest skuldsatt i Katrineholm är en 44-åring, dömd för bland annat grovt bedrägeri. Huvudparten, 17,7 miljoner, av hans 33 skulder på sammanlagt 18,6 miljoner, är pengar han ska återbetala till den person i Katrineholm han utsatt för grovt bedrägeri.  

Tvåa på listan är en 39-årig man, med elva skulder på 13,3 miljoner kronor. Han har skulder på drygt 4,7 miljoner till Danske bank och på 2,5 miljoner till olika inkassoföretag. 

Trea på de skuldsattas lista är en 58-årig kvinna. Hon har sex skulder på knappt 6,2 miljoner kronor hos Kronofogden. Nästan hela summan, 6,06 miljoner, ska hon betala tillbaka till en tidigare arbetsgivare. 

Störst andel skuldsatta vuxna i hela Sörmland finns i Vingåkers kommun. 5,63 procent av den vuxna befolkningen där finns hos fogden, 181 kvinnor och 227 män. Det motsvarar 408 personer, sju färre än förra året. Med färre hos Kronofogden har skuldsaldot sjunkit: vingåkersborna är skyldiga 68.7 miljoner, jämfört med 70 miljoner året innan. 

– Ser man över hela landet har antalet personer med skulder inte ökat nämnvärt. Däremot har den sammanlagda skulden växt snabbt. De som redan har små marginaler har fått det ännu tuffare, säger Tina Häggmark. 

undefined
Tina Häggmark, presstalesperson hos Kronofogden.

De mest skuldsatta i Vingåker har inte de skyhöga skulder, som kan ses i Katrineholm. Den mest skuldsatte i Vingåker, en 50-årig man, har 2,7 miljoner i saldo hos Kronofogden. Det rör nästan bara skatteskulder, den största på 1,3 miljoner. 

Tvåa på skuldlistan i Vingåker är en 62-årig man, med 15 skulder på sammanlagt 2,5 miljoner kronor. Han har skulder till framförallt två instanser: inkassoföretag samt sju skulder till Trafikförsäkringsföreningen på mellan 100 000 kronor och 483 850 kronor. 

Den tredje mest skuldsatta i Vingåker är en 68-årig man. Han har tolv skulder hos Kronofogden där borgenären i samtliga fall är inkassoföretag, som Intrum och Lowell. Hans skulder uppgår till 2,3 miljoner kronor. Den största är till Intrum, på 920 132 kronor. 

Värt att notera är hur snabbt en del skulder ökar. Från att tidningen begärde ut listan över de mest skuldsatta, tills tidningen via telefon fick uppgifterna specificerade, gick det två dagar. På den tiden hann skulderna för tvåan på Katrineholmslistan öka med 6 000 kronor och för trean på listan med 2 000 kronor. 

– Det finns personer som har så höga skulder att de inte kommer att kunna betala av dem. Ibland växer räntan mer, än man hinner betala in. Det som finns då är skuldsanering. För oss är det förebyggande arbetet jätteviktigt, särskilt när det gäller ungdomar. Får man som ung skulder i våra register börjar man i ekonomisk uppförsbacke, säger Tina Häggmark. 

De största skulderna

Bland dem med störst skulder finns tre huvudgrupper. 
* De som har skatteskulder. Det är oftast ganska nya skulder, eftersom skatteskulder normalt skrivs av efter viss tid. 
* Skulder efter gamla banklån. 
* Skulder som följd av brottslig verksamhet som förskingring, bedrägerier. 
Källa: Kronofogden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!