"Valrörelsen har börjat på riktigt"

En del vill ha en gammal stuga, en annan vill ha nytt och fräscht och en tredje vill ha en husvagn. Valstugorna på Stortorget är uppe.

31 maj 2018 06:00

Under måndagen ställde partierna sina valstugor på Stortorget. När tidningen besökte torget på förmiddagen var Socialdemokraternas röda stuga på plats, likaså Kristdemokraternas husvagn. Vänsterpartiets stuga kom på en lastbil.

– Titta, ser du att vår valstuga är lite rödare än Socialdemokraternas, skämtar Tony Rosendahl (V).

Han noterar att fönsterluckan är lite trasig, en skada sedan förra valrörelsen.

– Stugan byggdes för fyra år sedan av eleverna på byggprogrammet, säger han.

Gustav Hansson är lastbilschaufför och den som kör partiernas valstugor till Stortorget och lastar av dem.

– Det har gått smidigt, säger han.

Nästa steg är att hämta Liberalernas valstuga. Precis som Socialdemokraternas och Vänsterpartiets har den stått på kommunens uppställningsplats.

– Jag var där imorse och såg att den var hel. Den har hängt med i fyra valrörelser, jag tycker att det är bra att återanvända, säger Ewa Callhammar (L).

Centerpartiet däremot har en nybyggd stuga.

– Vi låter folk lägga anbud på vår valstuga, säljer den och bygger en ny. Det är roligt med nytt och fräsch och sen gynnar vi en lokal entreprenör, säger Sten Holmgren (C).

Det känns bra att valstugorna kommer på plats på Stortorget, tycker politikerna.

– Nu börjar valrörelsen på riktigt, säger både Tony Rosendahl (V) och Ewa Callhammar (L).

Partierna får ställa upp sina valstugor max fem veckor innan val, enligt samhällsbyggnadsförvaltningens riktlinjer. Uppställningen av valstugorna ska samordnas med övriga pågående evenemang som exempelvis Katrineholms-Veckan. Valstugorna får vara max 15 kvadratmeter och tillstånd ska sökas hos polisen i god tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Enbom

Ämnen du kan följa