UR ARKIVET: Höjer lönerna 20-25 procent

Saxat ur Katrineholms-Kuriren för 100 och 50 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: Här har ni dem, de sju kandidaterna till Katrineholms Lucia. Det är bara att välja. Skicka röstsedeln till Katrineholms-Kuriren när ni har bestämt er!

Kuriren för 50 år sedan: Här har ni dem, de sju kandidaterna till Katrineholms Lucia. Det är bara att välja. Skicka röstsedeln till Katrineholms-Kuriren när ni har bestämt er!

Foto: Carina Ekdahl

Nostalgi2019-11-18 07:01

100 ÅR: ANNA, 4 ÅR, DOG I DIFTERI

Ett nytt dödsfall i difteri inträffade i fredags eftermiddag på Katrineholms epidemisjukhus. Det var en liten 4-årig flicka, Anna Jonsson, boende i Hemgården, Katrineholm, vilken då döden kom legat på sjukhuset i 19 dagar.

100 ÅR: HÖJER LÖNERNA 20-25 PROCENT

Samtliga i den stora skrädderifirman aktiebolaget L & P Widengren i Vingåker anställda blevo i lördags överraskade på ett sätt, som vittnar om att här existerar ett gott förhållande mellan arbetsgivare och underlydande. Vd ett sammanträde på eftermiddagen meddelades att samtliga arbetspriser skulle höjas med 20 à 25 procent. Vidare inbjödos samtliga till supé på aftonen å Vingåkers hotell.

100 ÅR: NYKTER UNGKARL SÖKER SNÄLL KOMPANJON

ANNONS: Ungkarl, 45 år, äg. 90,000 kr, nykter och ordentlig, f d praktiskt lantbr., söker snäll kvinnlig eller manlig komp. i mejeri eller lantbruk.

50 ÅR: GYMNASIEELEVER TVINGAS ÄTA NERVPILLER

En grupp elever vid gymnasiet i Katrineholm tänker gå till skolstyrelsen och kommunala instanser för att reda ut vissa enligt eleverna miserabla förhållanden vid läroverket. Den som hårdast angriper lärare och rektorer är tredjeringaren Kenneth Holm.

– Det är inte meningen att eleverna skall tvingas äta nervpiller och koffeintabletter för att klara av en termin, som genom dålig planering blir oerhört stressande och tröttande.

50 ÅR: ROMERNA ÅKTE I TYSTHET

De 44 zigenarna har lämnat Katrineholm och Sverige. De försvann från Djulö campingplats utanför Katrinholm plötsligt och i all tysthet vid 10-tiden på lördagsförmiddagen. Zigenarna är nu på väg "hem" till Frankrike.

50 ÅR: REKTOR HERMELIN MEDVERKADE I TV

I ett kort inslag i lördagens TV-program "Han, hon och rösten" medverkade fru Honorine Hermelin-Grönbech från Ulfåsa i Julita. Programmet handlade om kvinnosaksrörelsens genombrott och barndom. Det framgick av samtalet med fru Hermelin att hon inte är helt nöjd med den utveckling kvinnans ställning fått. Det lovande genombrottet har inte motsvarats av fortsättningen.

50 ÅR: SJU LUCIAKANDIDATER ATT RÖSTA PÅ

I år kröns Lucia söndag den 14 december. Det finns sju luciakandidater att rösta på. Söndagens Luciakröning sker som vanligt på folkets hus terrass.

Kuriren för 50 år sedan: Annons för Skölds i Grandhuset i Katrineholm. Vinterrocken i i ull kostar 345 kronor.
Kuriren för 50 år sedan: Annons för Skölds i Grandhuset i Katrineholm. Vinterrocken i i ull kostar 345 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!