Tyst protest mot tiggeriförbud under invigning

Fest och missnöje möts på söndagens invigning av Katrineholmsveckan.

Karola Lindkvist Wahlbeck

Karola Lindkvist Wahlbeck

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2019-07-31 17:02

På söndag inleds Katrineholmsveckan med ett invigningstal på Djulö fotbollsplan av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S). Han ska inviga en vecka kantad av festligheter, men kommer inte enkom mötas av jubel. Talet kommer hållas bara några dagar efter att Tiggeriförbudet trätt i laga kraft. I publiken kommer en grupp människor samlas under tystnad för att visa sitt motstånd till förbudet, som Dahlström varit med och drivit igenom.

Manifestationen är en del i initiativet Medmänskligt uppror. Gruppen vill bidra till en medmänskligare stad och skapades som en reaktion på kommunen beslut att införa tiggeriförbud i centrum. Förbudet är fortfarande en kärnfråga för gruppen.

Manifestationen under Dahlströms tal har planerats en längre tid av bland annat politikern Victoria Barrsäter (C). Hon hoppas att många sluter upp i manifestationen trots att det fortfarande är semestertider. Att förbudet börjar gälla ser Barrssäter inte som något avslut. Hon kommer tillsammans med Medmänskligt uppror jobba för att tiggarnas situation ska förbättras.

– Det finns många i Katrineholm som är missnöjda med beslutet och vi ser söndagen som ett utmärkt tillfälle att visa det, säger hon.

Det var i mitten av april i år som kommunen beslutade att tiggeriförbud skulle börja gälla i Katrineholms central delar från och med den 1 augusti. Nu måste tiggarna lämna centrum och det är troligt att flera av dem nu kommer söka sig till nya platser utanför centrum. Problemet är att de riskera att förlora delar av sin inkomst, olika platser är olika gynnsamma att tigga på, berättar den pensionerade diakonen Liv Giertz.

Karola Lindqvist Wahlbeck är präst och uppfattade redan dagen efter att kommunen beslutat att förbudet skulle införas att något förändrades i attityden mot tiggarna.

– Jag var i en affär dagen efter att de tagit beslutet. När jag pratade med en tiggare utanför gick en man förbi och hälsade henne trevlig resa hem. Det var på ljusa dagen och många hörde. Det finns inte längre några gränser. De drar sig inte för att göra något, berättar Karola Lindqvist Wahlbeck.

Liv Giertz har hört sina rumänska vänner som tigger i Katrineholm berätta om liknande händelser. Hon håller med om att klimatet har hårdnat. Redan innan förbudet trätt i kraft har många tiggare valt att lämna landet, det känner sig inte längre trygga, menar hon.

– Katrineholm är inte längre en öppen och vänligt sinnad stad, oavsett vad kommunen skriver på sina banderoller, tycker Liv Giertz, som hoppas kunna delta i manifestationen på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om