Tvingades åka i sjuktaxi med trasig bakruta

Sjukresan till Stockholm gick bra. Det var när Marie Olsson skulle tillbaka till Katrineholm som hon fick det märkliga beskedet: Taxibilens bakruta hade gått sönder, men hon var ändå tvungen att åka med.

11 september 2019 18:44

Marie Olsson bor i Katrineholm och åker regelbundet till ett sjukhus i Stockholm för behandling. Då bokar hon sjukresa via Sörmlandstrafiken.

Härom dagen var det dags för en sådan resa. Hon kördes till Stockholm, besökte sjukhuset och skulle sedan hem igen.

– Då berättade chauffören att han blivit påkörd bakifrån under tiden jag var på sjukhuset. Men han sa att det var så lite, så det var ingen fara.

Marie Olsson satte sig i bilen och de åkte hemåt. Då märkte hon att det drog, som från en öppen ruta.

– Då frågade jag honom om rutan gått sönder i krocken.

Det hade den. Marie Olsson är gravt synskadad och kunde inte se exakt hur stor skadan på rutan var. Men det drog rejält.

– Och det blev kallt. Jag är känslig för drag och mina ögon får heller inte utsättas för drag. Jag tror att hela rutan var borta.

När Marie Olsson ifrågasatte om de verkligen skulle köra vidare, fick hon svaret att alternativet var att vänta i flera timmar på en annan bil.

– Chauffören tyckte inte att det var nån fara. "Vi är snart hemma", sa han.

Efter någon timmes resa stannade föraren och täckte för hålet hjälpligt med vad Marie Olsson beskriver som ett svart skynke. Det hjälpte lite, men det drog fortfarande kallt.

– När vi var ute på motorvägen var det lite otäckt också. Jag kände mig inte trygg, säger hon.

Efter resan, som tog runt två timmar, hade hon ont i nacken och var skärrad. Hon ringde till Sörmlandstrafiken och meddelade incidenten. Mannen som tog emot samtalet hade inte hört talas om händelsen.

Det har inte heller Ann-Chatrin Holmström, som är trafikutvecklare för särskilda kollektivtrafiken på Sörmlandstrafiken, dit sjukresorna hör.

– Föraren skulle ha rapporterat till oss direkt, alla avvikelser ska rapporteras direkt. Hade vi fått veta detta hade vi tagit fordonet ur trafik. De hade inte fått åka vidare, säger hon.

I stället skulle Marie Olsson ha inväntat en annan bil.

– Vi har bilar i hela Sörmland så vi hade kunnat skicka en från Gnesta, Trosa eller Nyköping, som ligger närmare än Katrineholm.

Sörmlandstrafiken ska nu utreda händelsen.

– Det gör vi alltid när det inträffar incidenter, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Innan utredningen har gjorts, vill han inte spekulera i vad som hänt.

– Vi har fått resenärens bild och ska sammanställa trafikföretagets bild. Ofta är det olika uppgifter och vi vill ha hela bilden innan vi uttalar oss om vad som gått fel.

Han säger att händelser av den här typen, där trasiga fordon använts, är ovanliga och att det kan bli olika konsekvenser för trafikföretaget beroende på vad utredningen visar.

– Trafikföretaget har ett avtal med oss och om de inte lever upp till det kan vi ta till olika åtgärder, exempelvis vite. I undantagsfall kan föraren stängas av, säger Tollén.

Även om det är trafikföretagen som utför transporterna, är det Sörmlandstrafiken som ansvarar för kvaliteten på dem.

– Vi har avtal där vi kravställer säkerheten, säger Johan Tollén.

Marie Olsson känner sig orolig inför kommande sjukresor.

– Jag är i stort behov av sjukresorna och måste åka varje månad, men nu känns det inte tryggt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson