Historien om Lilla Ulfåsa går tillbaka till första halvan av 1900-talet, då byggnaden användes av den kvinnliga medborgarskolan, med Honorine Hermelin som rektor. Under 30 år utbildades tusentals kvinnor här, bland annat i demokrati efter den nyvunna rösträtten 1919. Fastigheten är till salu sedan i december, efter att ha varit ägd av en privatperson sedan Honorine Hermelin dog 1977.
– Huset har ett stort symbolvärde för svensk demokrati och kvinnohistoria, säger Anna Johansson Milovanovic, Katrineholmsbo och vice ordförande i nybildade Fogelstad vänförening.
Förhoppningen är att föreningen ska kunna köpa Lilla Ulfåsa och använda fastigheten med samma intentioner som när Fogelstadgruppen drev medborgarskolan.
– Om en privatperson köper, då blir det bara ett vanligt hus, säger Julitabon Clara Waller, ledamot i Kulturföreningen Fogelstad som arbetar mot samma mål som vänföreningen.
Facebookgruppen som Charlotte Signahl startade har nu 3 453 medlemmar. 130 av dem tackade ja till att medverka när Fogelstad vänförening bildades på det första årsmötet i Katrineholm på lördagen, de flesta deltog dock på distans via webben.
Tankarna på en förening som samlar Sveriges rörelser för demokrati och jämställdhet fanns dock redan innan den gamla medborgarskolan blev till salu.
– Men nu är det bråttom. Det pågår en budgivning och vi vill köpa huset, säger Charlotte Signahl.
Haken är prislappen på sju miljoner, vilket ingen spekulant hittills varit villig att betala.
– Vi har fått ihop en halv miljon via en insamling via Fogelstadstiftelsens hemsida där man kan köpa symboliska byggstenar. Det räcker nästan till handpenningen och nu förhandlar vi med flera stora finansiärer. Alla bidrag är ytterst välkomna just nu, säger Charlotte Signahl.
Det finns gott om idéer om vilka verksamheter Lilla Ulvfåsa kan ge möjlighet till. Stipendiebostad, konferenser och utbildningar i Fogelstadandans metoder är några exempel. Det gamla sädesmagasinet med möjlighet till teateruppsättningar och föreläsningar ligger strategiskt nära liksom Mejeriet med utställningar av Kulturföreningen Fogelstad.
– Det är historisk mark, säger Anna Johansson Milovanovic.
Till årsmötet på Perrongen kom medlemmar från hela Sverige.
– Man kan engagera sig även om man inte bor här. Det är en riksangelägenhet, säger Charlotte Signahl, som själv bor i Stockholm.
– Det här är inte bara en riksangelägenhet, den är även global, fyller Anna Johansson Milovanovic i.
Medlemmarna har tillsammans kompetens inom byggnadsvård, jämställdhet, historia, ekonomi och kunskap om hur man driver en förening, vilket kom väl till pass när stadgar och praktiska saker upprättades.
– Nu håller vi tummarna, säger Clara Waller.
Till Fogelstad vänförening valdes i styrelsen: Ordförande: Karin Olsson, Nacka. Vice ordförande: Anna Johansson Milovanovic, Katrineholm. Kassör: Anna Magnusson, Stockholm. Lotta Björkman, Stockholm. Sofia Karlsson, Stockholm. Alexandra Tecle, Skärholmen. Anna Elgh, Edane.