Tågtrafiken ersätts med bussar

På torsdag inleds ett omfattande banarbete på stationsområdet i Flen, som kommer att påverka tågtrafiken i Flen, Katrineholm och Eskilstuna. Vissa tåg kommer att ersättas med bussar.

16 juni 2018 07:00

Arbetet vid stationsområdet i Flen har pågått sedan i maj månad, men i veckan inleds ett mer omfattande arbete som påverkar tågtrafiken på linjen Sala–Västerås–Eskilstuna–Linköping. Det innebär att resenärer på sträckan kan behöva byta spår eller färdmedel.

– När vi har avstängt kommer man inte in på plattform tre, det gör att man inte kommer att kunna köra regional tågtrafik upp mot den plattformen. Då blir det ersättning med buss, säger Rickard Karlsson på Trafikverket som är projektledare för banarbetet.

Orsaken till det är att fyra av spårväxlarna i Flen är förbrukade och behöver bytas ut. På torsdag drar arbetet i gång.

– Vi ska byta ut fyra växlar. Vi börjar riva växlar på spår tre och fyra på torsdag och i helgen börjar huvudarbetet på Västra stambanan. Men vi håller också på med en ny plattform fyra i Flen, som kommer att bli 120 meter lång så att den är anpassad till nya tåg. Dagens plattform är 60 meter, säger Rickard Karlsson.

Dagtid när växlarna ska rivas är det kanalkörning som gäller. Det innebär att endast en plattform i Flen kommer att vara öppen för trafik.

– Det finns fyra spår i Flen. Spår ett och två är Västra stambanan, spår tre och fyra är sidospår. Tre och fyra kommer att vara avstängda för trafik, men ettan och tvåan är öppna. När vi börjar riva växeln behöver vi även stänga av ett av huvudspåren. Det större växelarbetet kommer dock att pågå helgtid på nätter för att påverka tågtrafiken i så liten utsträckning som möjligt, säger Rickard Karlsson.

Enligt planeringen skall arbetet vara färdigt vecka 39.

Tågen kommer att ersättas med buss mellan Flen och Katrineholm den 6 till 14 september och mellan Eskilstuna och Katrineholm den 15 till 16 september. Även tågtrafiken förbi Hälleforsnäs kan komma att påverkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Seda Aksoy

Ämnen du kan följa