Sundqvist om första tiden i kommuntoppen

Christer Sundqvist är kommunstyrelsens vice ordförande. Tidningen har träffat honom för att tala om hans första månader i toppen.

Christer Sundqvist (M) är kommunstyrelsens vice ordförande sedan drygt två månader.

Christer Sundqvist (M) är kommunstyrelsens vice ordförande sedan drygt två månader.

Foto: Johannes Tångeberg

Katrineholms kommun2019-11-16 18:10

Christer Sundqvist (M) tog över som kommunstyrelsens vice ordförande den 1 september, när partikamraten Lars Härnström gick i pension. Drygt två månader efter tillträdet som kommunen näst mäktigaste politiker tycker han att han har hunnit bli ganska varm i kläderna. 

–Jag har kommit in i det. Men jag var hyggligt insatt redan innan, eftersom jag satt i kommunstyrelsen, konstaterar han.

Den nya rollen innebär förstås mer insyn och inflytande. Som vice ordförande deltar han i beredningen av alla ärenden innan de når kommunstyrelsen. Christer Sundqvist lyfter också fram arbetet med kommunens budget som något nytt för hans del, där det gäller att prioritera utifrån alla önskemål som kommunens förvaltningar har.

I sitt budgetförslag räknar majoriteten med ett överskott på 50 miljoner kronor. Men i verkligheten blir det sannolikt lägre, tror Sundqvist. Socialnämnden, som väntas gå back i år, kommer troligen inte att klara sin budget nästa år heller. De åtgärder som planeras för att nämnden ska hålla sig inom sina ramar väntas ta längre tid att genomföra än ett år. Men tack vare det stora budgeterade överskottet finns det pengar att ta av, om det skulle behövas.

En stor kostnad för socialnämnden är försörjningsstödet, det som förr kallades socialbidrag. Och just detta, att få fler katrineholmare i arbete och därmed färre som behöver leva på försörjningsstöd, lyfter Christer Sundqvist fram som den viktigaste frågan för kommunen.

Inte minst handlar det om att få nyanlända i jobb. Arbetslösheten bland dem är betydligt högre än bland infödda katrineholmare, konstaterar Sundqvist, som tror att en viktig del i att få bukt med detta är att ställa högre krav på deltagande i SFI och därmed på att invandrare lär sig bra svenska. Men också arbetsgivarna måste bidra, menar han, och acceptera även dem som inte kan perfekt svenska än.

En annan utmaning, som Katrineholm delar med andra kommuner, är den demografiska utvecklingen med fler yngre och äldre.

– Det kostar i skola och i vård och omsorg. Vi har nog en för låg pensionsålder i Sverige, säger Christer Sundqvist.

Samarbetet med Socialdemokraterna är inne på sin tredje mandatperiod och knappast kontroversiellt bland medlemmarna och väljarna längre, menar Sundqvist.

– De som tyckte det, de lämnade nog då, säger han.

Christer Sundqvist tycker att Moderaterna har fått igenom mycket av sin politik, framför allt i förhållande till sin storlek. I kommunplanen finns det mesta av Moderaternas valprogram med, enligt honom. Och i många frågor tycker man helt enkelt lika. Men en del saker, där man står alltför långt från Socialdemokraterna, har förstås fått kompromissas bort.

– Om jag hade fått bestämma alldeles själv, hade jag övervägt att lägga fler saker på entreprenad och tänkt över storleken på allmännyttan, säger Sundqvist.

Och samarbetet kan nog fortsätta nästa mandatperiod också, låter det som. Fast Moderaterna kommer förstås att gå till val på ett eget program och inte binda sig vid någon samarbetspartner före valet.

– Sedan får vi se vad valresultatet säger. Men som det ser ut nu kanske det inte finns så många alternativ.

Och det handlar inte bara om vilket eller vilka partier man samarbetar med. Mycket avgörs av hur man kommer överens med varandra som personer, menar Sundqvist.

– Det är kanske viktigare än vilket parti det rör sig om.

Den politiska majoriteten

Socialdemokraterna är med råge kommunens största parti. S har 23 mandat i fullmäktige, Moderaterna sju. Trots detta tycker Christer Sundqvist att M fått igenom mycket av sin politik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!