– Det gick väldigt fort, vi hade kollat av intresset innan men när vi väl gick ut med tävlingen officiellt gick det snabbt och anmälningen var full på bara tre, fyra dagar, berättar Katrineholms egna starke man, Joseph Jansson, som förra året debuterade inom sporten och som nu tillsammans med sambon Emmy Corneliusson och svärfadern Mats Corneliusson anordnar Katrineholmsveckans första Strongmantävling.

Joseph Jansson kommer att tävla på hemmaplan, utöver honom är deltagarna nio vana Strongmanutövare från hela Sverige. Det är inte bara deltagarna som är spikade, utan grenarna är också klara.

– En vanlig Strongmantävling brukar ha fyra till sex grenar, vi har sex grenar. Tävlingen är lite speciell för den blir extra tung, tyngre än de vanligaste. Det kommer att bli en riktig utmaning, speciellt för mig som är en av de lättare killarna, skrattar Joseph Jansson.

Hela arrangemanget har på grund av fina samarbeten gått väldigt smärtfritt och smidigt att planera, berättar han. Tävlingen kommer att äga rum på parkeringsplatsen bakom Sörmlands sparbank, vilket blir ändamålsenligt då deltagarna ska lyfta stockar, öltunnor, stenar, välta däck och dra en buss – bland annat.

– För att allt ska bli rättvist kommer deltagarna att köra en och en på tid. Det är för att säkerställa att alla får samma förutsättningar med utrustningen. Då vi är tio tävlande kommer vi att kunna hålla ett högt tempo på tävlingen vilket blir publikvänligt, förklarar Joseph.

I utformningen av grenarna har han tittat på hur Strongmantävlingar brukar se ut – och sedan lagt in de element som enligt honom själv är intressanta, tunga och roliga att bevittna.

– Men jag vet inte om jag kommer klara av alla grenar. Jag har verkligen inte skräddarsytt tävlingen efter mig, utan jag kommer att få kämpa rejält, speciellt med pressarna ovanför huvudet. De är min största svaghet, berättar han.

När det kommer till just pressarna är det en 76-kilos öltunna, en 85-kilos stock, ett ok på 102 kilo, en tjock apolloskivstång på 115 kilo och en lång dubbelstock på 130 kilo som ska hävas över huvudet på så kort tid som möjligt.

– Det räcker inte med att vara stark, man måste vara snabb också. Jag hoppas att bussen vi får låna blir en dubbeldäckare så att man får ta i lite. En sådan väger kanske tio ton, det hade varit häftigt, säger Joseph.