– Det är inte beställningen det är fel på. Vi har upphandlat och vill ha en bra städning. Men de levererar inte tillräckligt bra. Det är en blandning av mindre och större avvikelser i kvaliteten, fortsätter han.
Det nya städavtalet började gälla den 1 oktober då företaget Winab tog över uppdraget. Ett 70-tal personer utför städningen i kommunens lokaler. Av dem har 80-90 procent gått över från den tidigare entreprenören.
– Vi är inte helt nöjda. Det är en stor affär med många inblandade så första månaden gick vi ut till enheterna och sa att vi ska visa förståelse i början. Det var också en del avvikelser i början och det säger vi ingenting om, säger Stefan Hellström.
– Men från 1 november gick kommunen ut till Winab och sa att nu har det gått en månad, nu förväntar vi oss fullgod leverans. Efter det har vi gjort en del skriftliga anmärkningar i enighet med avtalet. Nu är vi uppe i sju objekt med avvikelser som varit så stora att de genererat en skriftlig åtgärdsplan, fortsätter han.
För att möjliggöra för en bra övergång och leverans så gjordes upphandlingen i god tid. Tilldelningen var klar redan i våras vilket innebar att den befintliga entreprenören inte behövde varsla sin personal i förebyggande syfte. Innan avtalsperioden var slut gick kommunen också igenom folkhälsorådets rekommendationer, egna erfarenheter och entreprenörernas synpunkter.
– Det mynnade exempelvis ut i att stoppade möbler och mattor ska dammsugas av städpersonalen. Tidigare gjorde pedagogerna själva detta. Och toaletter som är hårt belastade, vid exempelvis matsalen, ska städas två gånger om dagen. Vi ställde också krav på att personalen skulle ha yrkesutbildning.
Varför har det inte fungerat?
– Vår bedömning är att i vissa fall har det varit bristande personalplanering och i vissa fall rör det sig nog om bristande instruktioner.
– Jag vill verkligen plussa för personalen som är ute och städar i våra lokaler. De gör sitt bästa. Det är vi medvetna om och tacksamma för. Det är företaget som ska ta på sig att vi inte är nöjda. Men det är också en svår tjänst att leverera. Det är stora skolor.
Hur lång tid får de på sig att förbättra sig?
– Är det så att de inte följer handlingsplanen eller klarar av att lösa avvikelsen då genererar det vite som eskalerar kostnadsmässigt. Har man tillräckligt många viten kan avtalet komma att hävas.
Nermin Kosaric är vd på Winab som tagit över städningen på skolorna i Katrineholm:
– Vi har precis klivit in som en ny leverantör och varit verksamma i lite mer än en månad. Det är ett ganska stort städavtal och det är inte ovanligt, för något städföretag i landet där man får ett så stort avtal, att det tar lite tid innan man är inkörd i alla lokaler och utrymmen. Vi jobbar för fullt med det och vi kommer självklart att leverera samma kvalitet som vi gör i övriga delar av landet.
Sandbäcksskolan är en av de skolor som har haft problem med städningen den senaste tiden. Bland annat saknar toaletterna ofta tvål och pappershanddukar.
Det framkommer av den kvalitetskontroll som gjorts på skolan. Vid kontrollen den 11 november fick exempelvis toaletterna i ett av lågstadiets hus inte godkänt. Golven var smutsiga och det fanns damm på inventarierna. Klassrummen var heller inte städade enligt avtal. I matsalen hittade smuts under bord och matrester på lister. Duscharna i omklädningsrummet uppgavs också vara ostädade och smutsiga.
Under måndagen gjordes återkontroll på skolan. Då fick toaletterna godkänt med undantag. Enligt protokollet saknas det ofta pappershanddukar och tvål på toaletterna. I klassrummen fanns det fortfarande damm kvar under några bord. Tvål saknades också vid toaletten i omklädningsrummet. Däremot fick duscharna och matsalen godkänt.
Enligt Stefan Hellström, enhetschef på verksamhetsservice på service- och teknikförvaltningen är samtliga brister på Sandbäcksskolan nu åtgärdade.
– Jag har full förståelse för att de i verksamheten upplever bekymmer. Sedan är de olika stora bekymmer. Störst bekymmer har det varit på Sandbäcksskolan, Västra skolan och Järvenskolan Södra. Man ser likhetstecken mellan stora skolor och bekymmer ganska snabbt, säger han.
Hittills under november har brister i städningen lett till att sju åtgärdsplaner har gjorts upp. Två av dem har inte följts. Det gäller Järvenskolan Södra och Röda huset, där Viadidakt har sina lokaler.
– Enligt avtal har vi rätt att dela ut vite om man inte åtgärdat bristerna inom fem dagar. Det kommer vi att göra nu, säger Stefan Hellström.