Stor batteristöld upptäckt på Vika

I helgen inträffade en större batteristöld på Vika avfallsanläggning strax norr om Katrineholm. Omkring två ton batterier stals.

12 augusti 2019 11:52

Stölden upptäcktes på måndagsförmiddagen, men har enligt polisen inträffat i helgen, sannolikt under natten mellan lördag och söndag. Tjuvarna har brutit sig in på avfallsanläggningens område och kommit över både mc-batterier och bilbatterier.

Enligt polisens hemsida handlade det om batterier för omkring 100 000 kronor, men Anders Lindberg, platschef på Vika avfallsanläggning, säger att godsvärdet snarare är 10 000 kronor.

– Det är ungefär två ton gamla batterier och de väger runt 20 kilo styck, ungefär 100 batterier.

Han berättar att batterierna sannolikt stjäls för sitt innehåll av bly, som tjuvarna tar tillvara och säljer vidare.

– Vi har blivit drabbade förut, för något år sedan. Det har hänt i Flen och i Vingåker och på bensinmackar, överallt egentligen där det finns bilbatterier, säger Anders Lindberg.

Stölden upptäcktes på måndagsmorgonen och polisen har genomfört en brottsplatsundersökning.

Flera andra stora batteristölder har på sistone inträffat i Sörmland. Så sent som i förra veckan stals flera ton batterier på en återvinningsanläggning i Vagnhärad. Även en anläggning i Nyköping har tidigare drabbats.

– Rent generellt, när det är i större omfattning och systematiskt är risken större att det är organiserat. Vi vet att det ofta kan handla om ligor från andra länder, även om man inte kan veta det än i det här fallet, säger konstaterar Peter Göransson, kommissarie vid polisen i Katrineholm.

– Det finns naturligtvis även lokala tjuvar, som i någon konstellation kan utföra sådana här stölder, fortsätter han.

För avfallsanläggningen är inbrott kostsamma.

– Det är klart att det är väldigt tråkigt att man är inne och snor saker. De förstör när de tar sig in också, det blir stora kostnader för oss att laga. Det gäller att låsa in allt hela tiden. Nu stod väl några behållare ute, säger Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg Cecilia Tuohy