Förra veckan drabbades ett byggföretag i Katrineholm av inbrott i tre hantverkarbilar samma natt.
Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region Öst, säger att inbrotten i hantverkarbilar går i vågor.
– Det är ganska snabba förändringar på den fronten. En vecka kan vi ha flera stölder, sen kan det lugna ner sig innan det blir en topp igen. Väldigt många hantverkarbilar står obevakade på allmänna parkeringar utomhus och då finns det en ökad risk för inbrott.
Agnevik konstaterar att det brottsförebyggande rådet om att själv tömma bilen inte är genomförbart för hantverkare.
– De har för mycket grejer i bilen. Det som kan göra skillnad är om man har den på inhägnat område eller inlåst i ett garage, säger han.
Det som framför allt stjäls vid inbrott i hantverkarbilar är dyrbara handverktyg.
– Hantverkare har ofta uppladdningsbara eller eldrivna handverktyg av hög kvalitet och det är de som är mest attraktiva för tjuven. De är också lätta att sälja vidare eftersom det tyvärr finns en andrahandsmarknad för dem, säger Tomas Agnevik.
Pär Knutsson på Sjötorps hus i Katrineholm säger att inbrotten och stölderna är ett växande problem.
– Det är inte bara inbrott i hantverkarbilarna, utan även på våra byggarbetsplatser. Förra året hade vi fyra inbrott i containrar när vi byggde nytt vid Djulö backar. Det försvann grejer för nästan en miljon, men det var knappt att polisen bemödade sig med att åka ut. Efter några veckor avskrevs ärendet och vad sänder det för signaler? Att det bara är att roffa och ta?, säger han.
Efter sista inbrottet åkte han ner för att tala med polisen som höll i utredningen.
– Det är ligor som kommer hit och han sa att Sverige är som ett stort smörgåsbord.
I maj kom ny statistik från Brottsförebyggande rådet som visar på en kraftig ökning av inbrottsstölderna på byggarbetsplatser.
– Det finns lagar som ger oss möjlighet att kolla utgående gods, men det finns inga resurser. Det här är ett jättestort samhällsproblem och jag förstår inte hur politikerna kan sitta med armarna i kors och bara låta det ske. Man kan plundra ett land och åka rakt ut, säger Pär Knutsson.
Situationen har gjort att man på Sjötorps valt att satsa på inbrottsförebyggande åtgärder på varje arbetsplats.
– Vi kan inte bara sitta och se på. Man får sätta in IR-detektorer, kameror, ljudövervakning och rökgasmaskiner och det kostar 60 000 kronor per arbetsplats.
En annan byggföretagare, som vill vara anonym, stämmer in i Pär Knutssons kritik mot polisen.
– De kommer inte de gånger vi har slagit larm och då kan det vara så att tjuvarna är kvar på området. Det finns alltid något som är viktigare när man ringer. Polisen måste sätta fart och ta tag i det här, säger han.
Stölderna i hantverkarbilar slår hårt mot den drabbade.
– För en vanlig hantverkare är ofta verktygen avskrivna. En såg som är köpt för fem år sedan får man inget för på försäkringen och självriskerna är höga. Ett inbrott i en hantverkarbil kan röra sig om summor på 30 000–40 000 kronor.
För att göra det svårare för tjuvarna har man valt att alltid förvara företagets bilar på inhägnat område när de inte används.
– Vi är nog ganska unika som har alla bilar hemma och sen så är de uppbackade på ett sånt sätt att det ska vara svårt att ta sig in i dem, säger byggföretagaren.