På måndag inleds Stockholm Pride, vilket är Nordens största pridefestival. Den lockar många människor från hela Sverige, men också från övriga delar av världen. Sara Andersson bor i Katrineholm och ska besöka festivalen under prideparaden nästa lördag. Hon kom ut som bisexuell för ett antal år sedan och har velat besöka festivalen under många år.
– Jag har velat göra detta i flera år, men annat har kommit i vägen. Jag ser mest fram emot att se människor som vågar vara sig själva och sticka ut. Att få en sådan dag där ingen tittar snett på en är fantastiskt, säger Sara Andersson och tillägger:
– Man får nästan rysningar. Vi är där för att visa oss starka tillsammans och med dem som stöttar, säger hon.
Hatet mot hbtq-personer är värt att uppmärksamma tycker Sara Andersson. Det har aldrig varit något problem för henne personligen, men dagligen ser hon att många blir utsatta när de utmanar bilden av att leva som man och kvinna. Hon säger att det ofta uppfattas som onaturligt.
– Att människor fortfarande mördas för deras läggning och identitet är fruktansvärt och oacceptabelt. Det är hemskt att inte alla blir accepterade för vilka de är. Många säger att de inte har något emot homosexuella, bara de inte stöter på dem, säger hon.
Någon prideparad finns ännu inte i Katrineholm och Sara Andersson tycker att både kommunen och andra borde jobba aktivare med de här frågorna. På nationell nivå hoppas hon att sexualundervisningen utformas på ett bättre sätt så att alla kan känna sig inkluderade.
– Det borde finnas ett pridetåg, men det är bra att kommunen åtminstone ska införa könsneutrala omklädningsrum i badhuset. Det skulle vara positivt om det infördes på andra platser också. Sexualundervisningen borde också ändras. Nu pratar man om att dra en kondom över en gurka och om könssjukdomar. Men jag skulle vilja se att undervisningen blir mer anpassad till att även omfatta hbtq-personer, säger hon.
Sara Andersson tycker att pride är ett fantastiskt evenemang, men berättar att de viktiga frågorna inte får hamna i skymundan bara för att det är en fest.
– På ett sätt är jag tudelad eftersom pride oftast framstår som en fest, men att man glömmer bort att prata om det allvarliga. Även om pride inte kan förändra hela samhället kan folkfesten bidra till att hbtq-personerna blir mer inkluderade, säger hon.