Snart tystnar musiken på Norr

I över 45 år har Rune Forss servat stadens musikanter, men till hösten tar han pension och lägger ner butiken.

Fantasifulla ukuleles, med bland annat Beatles som motiv, pryder en av väggarna.

Fantasifulla ukuleles, med bland annat Beatles som motiv, pryder en av väggarna.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2019-05-06 19:45

Katrineholm är en av ytterst få småstäder i Sverige som fortfarande har en musikaffär, men snart är sagan all också för Forss musik. Efter moget övervägande de senaste åren har Rune Forss bestämt sig för att gå i pension till hösten.

– Jag håller på som längst till i december då jag fyller 65 år. Jag har börjat fotografera alla mina stamkunder och har köpt fotoalbum att klistra in bilderna i för att ha som minne.

Även butikens väggar är ett minnenas arkiv, hans egen "Wall of fame" befolkas av signerade affischer och omslag från artister som Jojje Wadenius, Helsingland underground och Rock-Olga. Plura, Putte Wickman och Kalle Moreaus kan även de räknas in bland de mer namnkunniga kunderna.

– Ofta har artister på turné kommit förbi och behövt hjälp. En måndagsmorgon för över 20 år sedan när jag kom till butiken stod jazzviolinisten Svend Asmussen utanför och behövde strängar. Då bodde jag i lägenheten ovanför så jag sprang upp och hämtade skivor som han fick signera.

Musikhandeln startades redan 1941 av Runes pappa Walter Forss under namnet Piano- & orgel-försäljningen, men under årens lopp kom den att utvecklas till en fullsorterad musikaffär. Rune Forss började tidigt att hjälpa till hos pappa Walter med att köra ut och kånka upp pianon till kunderas bostäder.

– Numera säljs mest digitala pianon, men fördelen med de traditionella är att de är fullkomligt stöldsäkra.

1972 började Rune som 18-åring att arbeta heltid i musikaffären. 1984 tog han över och butiken bytte namn till Forss musik. Sedan dess har förändringens vindar svept in med orkanstyrka.

– Det har förändrats massor.­ Förr levde vi på pianon, nu säljer vi mest stränginstrument.

Konkurrensen från näthandeln är kännbar.

– Många unga handlar på nätet, medan de äldre fortfarande vill prova ut och känna på instrumenten före köp. Förr kom ett helt gäng tonåringar in och köpte allt till sitt band, nu sitter ungdomarna framför datorn och skapar musik och behöver bara en mick och ett ljudkort, förklarar han.

Det Rune Forss kommer att sakna från åren som musikhandlare är sina kunder.

– De är trevliga och glada och det blir alltid mycket prat när de kommer förbi. Det har varit roligt att gå till jobbet!

Ingen yngre upplaga ur den musikaliska Forssfamiljen vill ta över verksamheten.

– Däremot är det några enstaka kunder som anmält intresse, men jag vågar inte tro någonting förrän det är klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om