Skottlossning väcker oro på Norr

Onsdagskvällens skottlossning väcker oro bland boende på Norr.

"Det är lite för mycket nu", tycker Micke Berglund. Han känner oro och går inte längre ut på kvällarna.

"Det är lite för mycket nu", tycker Micke Berglund. Han känner oro och går inte längre ut på kvällarna.

Foto: Carina Bergius

Katrineholms kommun2019-12-05 14:14

Barnen leker på skolgården, polisens blåvita avspärrningsband är ihoprullade och parkeringsplatsen åter full av bilar. Av onsdagskvällens skottlossning i närheten av Östra skolan syns inte ett spår. 

Micke Berglund är en av flera som passerar förbi. Han tog del av nyheten under onsdagskvällen. Hans första tanke var "inte nu igen". 

Flera som hörde av sig till polisen under onsdagskvällen berättade att de hört ljudet av smällare. Micke Berglund hör dock inte till dem.

– Jag bor nog för långt bort, tror han.

Han säger att han numera känner oro när han vistas ute. 

– Jag går inte ut på kvällarna längre. Just här på Norr är det mycket strul. Det är mycket ungdomar som drar runt på kvällarna. Det är mycket bråk och hot. Det känns stökigt, tycker han.

Vanja Ingelid passerar i sällskap med hunden Simba. Hon har precis tagit del av nyheten, via en väninna.

–  Det är hemskt, fruktansvärt, att sådant här händer i den här lilla staden.

Känner du oro över att gå ut?

–  Jag har inte gjort det tidigare, men man börjar att tänka sig för, jag måste ju gå ut med hunden på kvällen. Jag brukar gå i kvarteren, förbi kyrkan, där det är upplyst, säger hon.

En förbipasserande man berättar att han bor ett stenkast från platsen där skottlossningen skedde men att han var ovetande om händelsen fram till torsdagsmorgonen. 

–  Jag tänkte att jag skulle se sporten på tv men jag somnade, berättar han.

Han säger att han inte känner sig orolig och att han inte tror att gemene man behöver göra det heller.

–  Jag tror att det handlar om uppgörelser. 

Ett stenkast från brottsplatsen ligger Östra skolan. Under torsdagsförmiddagen informerades alla vårdnadshavare ännu en gång om att skottlossning skett i närheten av skolan, men att det inte finns anledning till oro.

–  Det är alltid olyckligt när sådana här situationer uppstår. Det är naturligtvis extra olyckligt när det händer alldeles i närheten av vår skola, säger Ida Peterzén, rektor.

–  Känslomässigt påminns man naturligtvis av den tidigare händelsen. Men fakta är att det inte är någonting som är riktat mot vår verksamhet, barn, personal eller vårdnadshavare. Så vår utgångspunkt är att skoldagen ska vara så vanlig som möjligt, fortsätter hon. 

De frågor skolan fått har främst kommit från vårdnadshavare.

–  Men det finns ett extra stöd och en extra vaksamhet i bakgrunden om det kommer frågor från barnen, säger Ida Peterzén.

"Det är hemskt, fruktansvärt, att sådant här händer i den här lilla staden", tycker Vanja Ingelid, som passerade i sällskap med Simba.
"Det är hemskt, fruktansvärt, att sådant här händer i den här lilla staden", tycker Vanja Ingelid, som passerade i sällskap med Simba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!