Samlaren Perman blev en profil i staden

Varje 1:a maj kunde man se Jakob Perman marschera längst till vänster i första raden, då Musiksällskapet genomförde ”Maj i by”.

Varje 1:a maj kunde man se Jakob Perman marschera längst till vänster i första raden, då Musiksällskapet genomförde ”Maj i by”.

Foto:

Övrigt2018-11-06 19:00

Oskar och Eva Perman hade två barn, sonen Jakob född 1893 och hans några år yngre syster Karin. Vid tiden för syskonens födelse var hemorten Katrineholm endast ett litet municipalsamhälle (tätbebyggt område på landsbygden), med några tusen innevånare.

Permans var specerihandlare och hade sin rörelse i fastigheten på Magasinsgatan 2 (Drottninggatan) vid ”Raggarbacken”. Huset kom senare att bli känt under namnet Basaren, eller ”25-öresbasarn” som äldre ortsbor föredrog att kalla den.

Denna historia ska dock handla om sonen Jakob, som under sitt nästa 80-åriga liv hann utvecklas till en profil i sin hemstad. Till yrket var han i många år typograf, ett yrke som förde honom till andra orter i både Sverige och Norge.

Han tjänstgjorde även extra under något decennium som biblioteksassistent på stadsbiblioteket, som på den tiden låg i före detta Katrineholms samskola, de lokaler den unge Jakob fått sin utbildning i.

Jakob Perman var redan före skolstarten intresserad av litteratur, eller ”bokar” som han själv lär ha uttryckt sig. Litteraturintresset hade sånär blivit en omöjlighet att utöva, eftersom Perman redan som liten led av en svår ögonsjukdom. Ibland ska dock lyckans sol lysa över människan och så skedde denna gång. På diverse omvägar kom föräldrarna i kontakt med landets första professor på ögonsjukdomar, som med en för tiden modern teknik kunde operera Jakob och rädda hans syn.

I början av 1940-talet lämnade Perman tryckeribranschen och påbörjade en ny karriär, denna gång som handelsresande. Han sålde de mest skiftande produkter, allt från växtskyddsmedel till tryckluftsverktyg för industrin. Även om han ibland hade ett kringflackande yrkesliv, var det ändå till Katrineholm och hemmet på Drottninggatan han återvände. Här hade han sin sina vänner och sina intressen, båda i stort antal. Han var mycket idrottsintresserad och hängiven anhängare av Katrineholms A.I.K. där han var medlem sedan starten 1914.

Musiken var ett annat intresse som engagerade Jakob Perman. Han var kassör i Katrineholms Musiksällskap och vid ”Maj i by” återfanns han varje år längst fram till vänster i ledet under den musikaliska paraden på stadens gator.

Jakob var inte bara intresserad av litteratur, han var också känd som en lysande skribent i lokalpress och diverse andra skrifter av lokalintresse. Han ansågs som en av sin tids främsta hembygdskännare.

Sist, men inte minst – Jakob Perman var en samlare. Ända sedan barndomen hade ”urkatrineholmare Perman” samlat material om sin kära hembygd. Det var bland annat foton, pressklipp, brev, böcker och tavlor. Stora delar av samlingarna hade Perman före sin bortgång testamenterat till Katrineholms kommun. Bland annat sägs det att kommunarkivet fick ta emot åtta stora säckar med pappershandlingar i osorterat skick. Ett drygt arbete att sortera upp, men väl värt besväret. Resultatet blev en guldgruva för hembygdsforskaren. I testamentet var även föreningen Gamla A.I.K:are och Katrineholms musiksällskap ihågkommits. Det övriga lösöret efter Perman såldes senare på en auktion i Vadsbro.

Jakob Perman avled efter en tids sjukdom den 12 januari 1973, några veckor efter sin 79:e födelsedag. Han har i skrivande stund varit borta i över 45 år, men för oss som vurmar för hembygdsforskning, lever han inte minst tack vare sina donationer, alltjämt kvar i tacksamt minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om