Samhällstjänst och skyddstillsyn för våldtäkt av barn

En i dag 20-årig katrineholmare har dömts för våldtäkt mot barn, efter att som 16-åring ha haft sex med en då 12-årig flicka.

15 januari 2018 11:13

Händelserna, som 20-åringen nu har dömts för, inträffade för flera år sedan i en annan kommun. Både brottsoffret, en flicka som i dag är 17 år, och 20-åringen har berättat om att de vid tillfället hade ett förhållande och att de hade sex vid flera tillfällen.

Flickan var mellan 12 och 13 år då. För Borås tingsrätt, där mannen dömts, har hon berättat att 20-åringen aldrig tvingade till sig sex av henne, men att hon ändå flera gånger kände sig tvungen att gå med på att ha sex med honom, trots att hon inte ville. 20-åringen har sagt att han aldrig tvingat till sig något, utan att han accepterat då flickan sagt nej.

De båda är alltså överens om att de hade en relation. Åklagaren hade som alternativ till att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn yrkat på att 20-åringen skulle fällas för sexuellt utnyttjande av barn.

Tingsrätten dömer honom för det grövre brottet, våldtäkt mot barn. Enligt lagen kan den som har sex med personer som är under 15 år dömas för våldtäkt mot barn, även om det inte förekommer något tvång. Tingsrätten konstaterar att flickan vid tillfället var bara 12 år gammal, det vill säga att det återstod flera år innan hon skulle uppnå "åldern för sexuellt självbestämmande".

Eftersom mannen var under 18 år då brottet begicks, döms han inte till fängelse. Tingsrättens påföljd blev i stället skyddstillsyn med samhällstjänst i 200 timmar. Han ska också betala skadestånd till flickan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg

Ämnen du kan följa