Rutinerad kock fyller Vallabornas magar

Det ligger i tiden att ta vara på mat. I Valla löser man det genom att laga mat på varor som annars skulle riskera att bli för gamla. En del butiker sänker priset på råvarorna, men i Valla ställer man sig vid grytorna i stället.

22 januari 2019 18:10

I två år har Fredrik Rosengren varit Vallas handlare i Tempobutiken. Förändringarna till att göra butiken till en modern lanthandel har pågått en tid och Rosengren säger att det följer den sjuårsplan som han lade upp när han tog över efter förra ägarna.

– Det är lite annat att driva en landsbygdsbutik än en stor stadsbutik. Sortimentet ser lite annorlunda ut, vissa matvaror säljs inte och då har vi tagit bort dem. På landet är det mera husmanskost som lagas i hemmen. Alla frysar och kylar är utbytta för att miljö, ekonomi och exponering ska fungera bättre. Vi satsar mera på frukt och grönt, berättar Fredrik Rosengren.

Sedan november lagas det mat i butiken som säljs portionsvis och det har överträffat både kocken Bengt Ek och affärsinnehavarens förväntningar. Det finns flera anledningar till att laga maten och sälja den portionsvis.

– I Valla är det långt till en restaurang, vi har två pizzerior men ingen som har husmanskost. Vi har många äldre som bor i samhället och det har uppskattats att kunna få en matlåda. Men även yngre i vårt stressade samhälle har glädje av att kunna få färdiglagad mat när man kommer hem från jobbet. Den andra större nyttan är att vi kan tillvarata mat som annars skulle ha blivit förstörd eller kastats. Det är ett viktigt miljötänk, säger Fredrik Rosengren.

Bengt Ek lagar maten tillsammans med Rosengren. Ek har ett förflutet inom restaurangvärlden och har erfarenhet från á la carte-krogar och storkök. Men han har även arbetat i korvkiosk, så bredden i hans matkunnande är stor.

– Jag har fått den här möjligheten att arbetsträna och nu kan det kanske till och med bli en anställning framöver. Jag gör både varm mat och arbetar med kallskuret, här gör vi det mesta själva i butiken, säger Ek.

– Det är ofta fullt upp när man jobbar mycket och inte alltid hinner med att laga mat att ta med till jobbet. Nu får vi kanonmat på jobbet, det kan inte bli bättre, säger Mia Stenberg, en av butikens anställda.

Svensk husmanskost

Några exempel på vad vi räknar som husmanskost:

Bruna bönor och fläsk, kåldolmar, stekt saltsill med löksås, torsk med äggsås.

Den absoluta favoriten för många är raggmunk och fläsk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Nilsson