I hela Sörmland handlar det om 77 rån mot personer under 18 år för 2019, visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I Katrineholm har åtta rån mot personer under 18 år anmälts under 2019. Det är en ökning från tre anmälda rån 2018. I Flen har de anmälda rånen mot barn halverats från fyra till två under samma period, men i Vingåker har två rån anmälts under 2019, jämfört med noll rån både 2017 och 2018.
I hela landet har rånen mot barn ökat mycket, med 31 procent under 2019. I siffror innebär det att 2 480 sådana rån anmäldes under fjolåret.
Lokalpolisområdets statistik omfattar ytterligare två rån i polisområdet, men oavsett hur man räknar eller vilket system man använder, kan kommunpolisen Johnny Onbiner konstatera att rånen mot barn ökar.
– Vi hade flera sådana anmälda brott i Katrineholm under hösten, de flesta i oktober.
Rånen i Katrineholm var koncentrerade till centrum.
– Det var några på Norr vid järnvägsstationen, annars utspritt över centrum, torget och gatorna mellan stationen och Oppundavägen. Det har skett på kvällstid, över lag. Något rån har varit i skolan.
Om två elever bråkar och den ene tar den andres mobil, med hot om stryk, är det också rån, konstaterar Johnny Onbiner.
– Men den typen av situationer tycker vi kanske inte är så oroande. Det händer att man inte är sams och tar saker från varandra. Det vi oroar oss över är när man maskerar sig och ger sig på okända, att man hotar och använder våld. Det är en del i att unga är tuffare mot varandra.
De som begått rånen är också unga, de flesta i 15- till 17-årsåldern. Det de vill komma åt är mobiler, surfplattor, hörlurar, märkeskläder.
– Min bestämda uppfattning är att det är ett fåtal personer som utför de här rånen, som håller på tills de blir ertappade. Pågår det för länge blir det ett antal brott. Men jag upplever inte att det är ett generellt problem bland unga, säger Johnny Onbiner.
Det är inget normalt beteende att ge sig på andra och försöka ta deras saker, fortsätter kommunpolisen, och det är ett beteende som är oroväckande.
– Jag tror att flera av gärningsmännen förekommer hos socialtjänsten. Några vet vi förstås inte vilka de är. Det är ganska hänsynslöst, att hota med stryk eller ge någon stryk för att ta personens saker. Man måste jobba intensivt med de här personerna, få dem att förstå vad de utsätter andra för.