Populärt firande av Biets dag

Biets dag lockade många besökare till Julita gård under lördagen. Alla var hungriga på kunskap och ville lära sig mer om bina.

13 juli 2019 18:52

En stor grupp besökare stod koncentrerade och följde med spänning när Julitas biodlareförening visade hur man slungar honung. Många fotograferade de olika stegen och ställde frågor.

Vaxet skrapades av från ramarna och lyftes ner i slungan där honungen frigjordes. Efter två silningar rann den slutligen ner i honungsburken.

Många besökare var nyfikna nybörjare, men även rutinerade biodlare kom för att få inspiration och lära sig något nytt.

– Vi ska gå blomstervandringen för att se vilka växter man kan plantera hemma för att gynna bina, säger Robin Andersson, besökare som själv har ett tiotal kupor hemma.

Slungning av honung, tipspromenad och blomstervandring var några av programpunkterna under Biets dag på Julita gård. Här hölls även föredrag för de kunskapstörstande om bland annat tillverkning av bivaxsalvor och om beescanning – appen för biodlare. Många utställare var på plats för att svara på frågor om bin, sälja produkter och inspirera.

– Jag har funderat på att skaffa egna bin till trädgården hemma, säger Marie Ekforss som är på Biets dag för första gången. Både hon och väninnan Annelie Brorson är här för att få inspiration och mer kunskap.

Även för de yngre besökarna fanns det aktiviteter som pyssel och biet Elin lärde Pettson, Findus och barnen hur bin dansar i bikupan. Under ett äppelträd var det tillverkning av egendesignade blompinnar med bimotiv.

– Jag har lärt mig att det är drottningen som är störst och att hon bestämmer över alla, säger 6 åriga Emma Smith.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alexander Hoinard