Polisen varnar för rivningstomt: "Absolut livsfarligt"

Ruinerna på Pumpenområdet har blivit ett tillhåll för ungdomar. Fullkomligt livsfarligt, menar polisen i Katrineholm, som nu på sociala medier uppmanar föräldrar att hålla koll på sina barn.

Det var 2014 som områdets eldhärjades.

Det var 2014 som områdets eldhärjades.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2019-05-21 18:05

För drygt fem år sedan eldhärjades en stor lagerbyggnad vid gamla Pumpseparators gjuterier i Katrineholm. Byggnaden har sedan dess legat i ruiner.

Området har blivit ett populärt tillhåll för ungdomar, som olovligen tar sig in och vistas på industritomten.

– Det är absolut livsfarligt. Byggnaden har brunnit och taket riskerar att falla in, det är stor rasrisk och dessutom finns det vassa föremål att skada sig på.

Det säger Linnéa Pantzare Aaro, polisassistent på ingripandeverksamheten, som härom dagen skrev ett inlägg på Katrineholmspolisens Instagramkonto med en varning. I inlägget uppmanas föräldrar att hålla koll på var deras barn befinner sig och vad de gör.

– Förra veckan beordrades vi dit efter ett tips från allmänheten. Vi hittade tecken på att stället används som ett tillhåll, det låg ölburkar och godispapper, säger Linnéa Pantzare Aaro.

Polisen har flera gånger varit vid Pumpenområdet och letat efter ungdomar som setts springa på taken och bryta upp stängsel. Några gånger har polisen fått tag på ungdomarna.

– De är ganska unga, mellan 10 och 17 år. Vi tar kontakt med deras föräldrar och sedan tar socialtjänsten över. Vi kan upprätta en anmälan om olaga intrång. Om de haft sönder något kan föräldrarnas ställas till svars för skadegörelsen.

Problemet är inte nytt, utan har dykt upp med jämna mellanrum sedan branden.

– Oftast eskalerar det inför och under sommarloven.

Risken att någon skadar sig var främsta skälet till att Linnéa Pantzare Aaro publicerade inlägget.

– Sociala medier är en bra kanal för att nå ut till unga. Jag har fått kommentarer från folk som tackar för att jag skrev det, och som säger att problemet är större än vi på polisen kanske känner till.

Kommunen beviljade fastighetsägaren ett rivningslov 2015. Det innebar att rivningen skulle påbörjas inom två år och avslutas inom fem år. Rivningslovet går ut hösten 2020.

– Då ska rivningsmassorna vara borta, fasaden putsad och området ska se prydligt ut, säger Erik Bjelmroth, plan- och byggchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Förvaltningen har under våren varit i kontakt med fastighetsägaren, eftersom man inte tyckte att arbetet gick tillräckligt fort.

– Vi ville säkerställa att tidsgränsen skulle hållas. De håller på och tar tag i det nu, så vi bedömer att de kommer att klara det, säger Bjelmroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om