Polisen varnar för ny typ av bankbedrägeri

Polisen går nu ut och varnar allmänheten för en ny sorts fräcka bankbedrägerier via telefon.

13 juli 2019 07:55

Att bedragare ringer upp privatpersoner och lockar dem att logga in på sin internetbank, och på så sätt kommer åt deras pengar, har polisen vant sig vid. Men nu varnar polisen i Östergötland för en ny variant av de så kallade vishing-samtalen.

Ett offer för bedragarna blev uppringd av en man som sa sig ringa från polisen. Han sa att polisen kontrollerade lån och låneinstitut, med anledning av att det hade kommit flera låneförfrågningar i målsägarens namn. Han erbjöd sig sedan att koppla samtalet till bankens säkerhetsavdelning. Den uppringda personen fick då prata med en annan person, som bad den drabbade att logga in på sin bank via bank-id, för att kunna spärra bankkort och konton. I samband med detta försvann en större summa pengar från målsägarens konto.

Samtalet kom från numret 010-114 14 00, vilket är vilseledande likt polisens nummer 114 14.

Varningen kommer ursprungligen från polisen i Östergötland, men David Westlin på Sörmlandspolisen vill gärna sprida den vidare.

– Vi vill hjälpa till att sprida vaksamhet. Den här typen av brottslighet är omfattande och det handlar om mycket pengar, säger David Westlin.

Om man tar emot ett liknande samtal, är polisens uppmaning att lägga på luren. Vidare ska man aldrig lämna ut ut koder eller bankuppgifter till en okänd person över telefon. Polisen uppmanar till att anmäla alla bedrägerier och försök till bedrägerier.

– Vi vill uppmana till att dra öronen åt sig vid sådana här tillfällen, säger David Westlin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson