Polisen efter dödsolyckan: "Stor grupp som cyklar fort"

I torsdags avled en man, efter att ha blivit påkörd av en cykel, som enligt uppgift kördes på trottoaren.

Blommor på olyckplatsen, där en man avled i en cykelolycka på torsdagen.

Blommor på olyckplatsen, där en man avled i en cykelolycka på torsdagen.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholm2019-04-29 10:22

Cyklisters trafikbeteende debatteras i omgångar, och har nu aktualiserats i Katrineholm, där en man i 50-årsåldern i torsdags avled efter att ha blivit påkörd av en cykel på Fredsgatan. Enligt vittnen till händelsen kördes cykeln på trottoaren, trots att det finns cykelbana på andra sidan gatan.

Anders Carlsäter är gruppchef för områdespolisen i Katrineholm, Flen och Vingåker. Han kan inte uttala sig specifikt om dödsolyckan, eftersom en brottsutredning om vållande till annans död pågår i det fallet. Men generellt säger han, har cykelkulturen i landet förändrats.

­– Dels har vi en ganska stor grupp som cyklar ganska fort. Trafikmiljön är inte gjord för cyklar i de hastigheterna. Det blir höga farter och omgivningar som inte är anpassade för det. Dels har vi promenadcyklingen, barn på sparkcyklar, pensionärer, föräldrar som cyklar med sina barn. De andra jagar tid, vill ta sig till jobbet lite snabbare än i går. De här grupperna blandas i en salig röra, säger han.

Carlsäter anser att lagefterlevnaden bland cyklister har blivit sämre.

– Det är faktiskt förbjudet att cykla utan ljus, man får inte skjutsa, till exempel. Kanske har vi i polisen del i det också, jag tror att vi är mer släpphänta när det gäller rapportering på cyklar. Det handlar om resursprioritering, men oavsett veckans tragiska händelse är antalet allvarliga cykelolyckor få. Dödsolyckor brukar vara i kombinationen cyklist-bil, säger han.

Anders Carlsäter har ingen uppfattning om trottoarcyklingens utbredning.

– Men jag tänker att en cykel i gångfart kanske passar bättre på trottoaren än ute på vägen bland bilar. Det är mina egna tankar och spekulationer. Samtidigt har jag svårt att se racercyklar komma i full fart bland fotgängare och barnvagnar. Jag tror att vi behöver se över trafikmiljön.

Han tror inte att det skulle skada om polisen var hårdare mot cyklister.

– Vi ser ju att det kan gå riktigt illa.

Carl-Jan Ekberg arbetar vid trafikpolisen i sju sörmländska kommuner, bland annat Katrineholm. Han har aldrig förr hört talas om någon olycka mellan cyklist och fotgängare, som slutat med dödsfall. Men han anser, att även om många cyklister sköter sig, är det alltför många som inte gör det.

– Man cyklar på gångbanor, cyklar mot enkelriktat, skjutsar på cykel, man har inte lyset tänt i mörker. Senast i helgen såg jag en kvinna i 50-årsåldern, som cyklade rakt ut i en korsning, fast det var rött. Det stora flertalet vuxna har väl körkort för bil, men på cykel verkar man släppa allt. Inte sjutton kör bilisterna mot enkelriktat, men cyklisterna gör det.

Han tror att polisen är för mjuka mot cyklister. Han själv säger till en cyklist på ungefär vartannat arbetspass när han är ute i trafiken, men han delar sällan ut böter.

– Vi borde rapportera mycket mer. Det är det enda som hjälper.

Han konstaterar att cyklister plingar, när de kör på gångbanan, för att fotgängarna ska flytta sig, trots att cyklister över åtta års ålder inte får cykla på gångbanan.

– Jag tycker gott att man kan säga till när de kommer på gångbanan. Tycker cyklisterna att bilvägen är obehaglig att köra på får de välja en annan väg.

Carl-Jan Ekberg önskar, att trafikundervisning åter ska bli ett skolämne.

­– Det behöver inte nödvändigtvis vara polisen som håller i det, men jag tror att man skulle minska antalet olyckor.

Oscar Nissfolk vid polisen i Katrineholm, säger att polisen vill jobba förebyggande mot cykelolyckor, men att man måste få information från medborgarna om var cyklisterna beter sig fel.

­– Vi kan uppmärksamma både bra och mindre bra beteenden. Vi kan korrigera dåliga beteenden med ordningsböter. Ibland kanske det räcker med en tillsägelse. Men det är så viktigt att medborgarna hör av sig, vare sig det gäller cykling eller narkotika, säger han.

Åklagare Ola Björstrand är fortfarande förtegen om dödsolyckan, men berättar nu att brottsrubriceringen är vållande till annans död. Misstänkt är en ung man i 18-årsåldern.

­– Jag vill inte gå närmare in på vad som hänt. Jag förstår att allmänheten har intresse av att få reda på saker och det kommer allmänheten att få, i sinom tid. Men jag vill prata med dem som varit involverade i det här först, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om