Personal på äldreboende slog larm till Ivo

Samtidigt som personal fick gå ner i arbetstid monterades kameror upp på äldreboendet. Det väckte oro och personal slog larm.

Personalen på äldreboendet är nu oroade över att en av dem ska bli ersatta med en kamera

Personalen på äldreboendet är nu oroade över att en av dem ska bli ersatta med en kamera

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Katrineholms kommun2019-10-16 20:35

I augusti i år slog anonym personal på äldreboendet larm till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan berättar personal att i samband med att hela äldreboendet gjordes om till demensboende i november i fjol så utökades nattpersonalen från fem till sex personal.

I maj/juni installerades vidare ett nytt larmsystem på äldreboendet. I samband med det installerades också kameror i korridorerna på avdelningarna. Samtidigt kortades arbetstiden med 45 minuter för en nattanställd.

Anonym personal skriver till Ivo att "vi har blivit informerade av enhetschefen att syftet med kamerorna är att vi ska gå tillbaka till att vara fem personal/natt under förutsättning att de fungerar felfritt". 

Personalen är nu oroad över att en av dem ska bli ersatt med en kamera. Enligt anmälan sänder kameran bara live, vilket innebär att personalen inte kan spola tillbaka och se vad som utlöst ett larm. Under sommaren har det dessutom, enligt anmälan, gått flera timmar utan att kamerorna fungerar. 

Av anmälan framgår också det inte funnits stationerad personal på alla avdelningar nattetid.

När det blev känt på förvaltningen har den förtydligat att alla avdelningar som har brukare med behov av personal ska ha personal stationerad på avdelningen. Det framgår av vård- och omsorgsförvaltningen yttrande till Ivo.

Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef, säger att personalen kommer att gå tillbaka till den gamla arbetstiden från och med nästa schemaperiod. 

–  Personalen ska absolut inte ersättas med en kamera. Kamerorna är ett komplement  eftersom det kan vara svårt att ha överblick över alla korridorer när man hjälper brukare med en insats.

Förvaltningen konstaterar också i sitt svar att kommunikationen kan blir bättre. Nu gör äldreboendet ett omtag i samverkan mellan chefer och medarbetare.

– Personalen anser att de inte varit tillräckligt delaktiga. Så där tar vi ett nytag med delaktighet och kommunikationsplan. I nuläget finns inga kameror igång, säger Susanna Kullman.

Sommarens avvikelse med kamerorna har också analyserats.

–  Jag har analyserat alla avvikelser som var kopplade till larmet och det är inget fel i tekniken i det nya larmet utan det handlar om hanteringen av det.

Vård och omsorgnämnden har yttrat sig i frågan men menar att bemanningfrågor av den här typen är en verksamhetsfråga som inte ligger på nämndnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!