Pensionärer fick lära sig falla

Försiktigt ner, sänk tyngdpunkten, hakan mot bröstet ­– och sen upp igen. Fredagens temadag för pensionärer satte kroppen på prov.

13 september 2019 21:50

Fredagen på Safiren i Katrineholm hade temat "Ett friskare åldrande" och vände sig till pensionärer från flera orter.

Förmiddagen gick i kostens tecken, där bland annat dietist Josefin Nyberg pratade om nattfasta och tipsade om hur man får i sig tillräckligt med näring under dagen trots att man har bristande aptit.

– Nötter, ägg och små mackor med mycket smör och pålägg, var några av förslagen hon gav.

Efter lunch var stillasittandet slut. I stället gav sig Svenska judoförbundet in i leken och bjöd upp publiken på mjuka mattor för att träna fallteknik.

– Det pratas mycket om hur man ska undvika fallolyckor, men vi visar hur man ska göra om man faktiskt faller, säger Karin Strömqvist Bååthe, projektledare för Fallkompetensprojektet, som syftar till att öka fallkunnigheten hos både unga, gamla och i arbetslivet.

Rädslan att falla är ofta en stor orsak till att man faktiskt faller, eftersom man spänner kroppen. Under temadagen får alla som vill testa olika övningar med judotränarna. En balansgång över mattan verkar enkel, men försvåras raskt när en kamrat går bakom och ger knuffar i ryggen. En övning där deltagarna står mitt emot varandra och försöker trampa på varandras tår utvecklas till en avancerad dans. När åtta pensionärer i en ring samtidigt gör halva bakåtkullerbyttor väcks barnet i flera av dem.

Barbro Sundqvist från Katrineholm får hjälp upp och ner från mattan av Julia Hamilton i judoförbundets projektgrupp.

– Det var spännande! Jag har svårt att ta mig upp, men jag fick lära mig ett bra sätt nu, säger hon.

Dagen arrangerades av PRO och SKPF i Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson